Zoeken

Marokko verhoogt militaire begroting

8 december 2021 - 17:04 - Marokko

©

In het kader van de modernisering van het wapenarsenaal van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR), versterkt Marokko de slagkracht van zijn leger. Dit komt tot uiting in een stijging van de uitgaven met 4% op een totale begroting van 50 miljard dirham.

Bij de voorstelling van de begroting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers gaf minister van Defensie Abdellatif Loudiyi een overzicht van het militaire beleid dat het koninkrijk voert om het leger te moderniseren en zo de veiligheidsuitdagingen aan te gaan.

Lees ook: Marokko bestelt Israëlische "kamikazedrones"

Het bedrag blijft ontoereikend volgens Loudiyi, gezien de omvang van de missies die door de Royal Armed Forces worden uitgevoerd en zeker in vergelijking met de begrotingen van de buurlanden. Hij maakte een vergelijking met Algerije, dat meer dan 10,3 miljard dollar (6% van het BBP) aan zijn leger uitgeeft.

Marokko heeft de laatste maanden Frankrijk, de Verenigde Staten en Israël om expertise verzocht om zijn militair arsenaal te versterken en te moderniseren. De minister noemde onder meer de aankoop van vijf Hermes 900 spionagedrones van de Israëlische fabrikant Elbit Systems en, meer recentelijk, Skylock drones van Rafael Advanced Defense Systems.

Het Marokkaans leger is momenteel ook zijn vliegtuigen aan het upgraden. Marokko heeft een order geplaatst voor een ultramoderne versie van het F-16 gevechtsvliegtuig en heeft bij Boeing AH-64E Apache-gevechtshelikopters besteld.

Lees ook: Marokko-Algerije: Marokkaans leger paraat voor oorlog

Al deze contracten werden ondertekend met clausules voor de opleiding van Marokkaans militaire personeel op gebieden die verband houden met de aangekochte wapens. In dit verband streeft het koninkrijk ook naar meer autonomie bij het onderhoud en de reparatie van zijn militair materieel, aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team