Zoeken

Marokko wendt zich tot Frankrijk voor tarwe

4 oktober 2023 - 17:00 - Economie

©

Als gevolg van de droogte wendt Marokko zich tot Frankrijk voor de aanvoer van zachte tarwe. Deze zomer heeft Frankrijk 1 miljoen ton naar het koninkrijk geëxporteerd.

Volgens Yann Lebeau, verantwoordelijke voor de Maghreb-regio binnen de professionele groep van Franse graanexporteurs Intercéréales, zal Marokko naar verwachting 2,5 miljoen ton zachte tarwe kopen, ongeveer de helft van zijn behoeften, van Frankrijk voor het seizoen dat eindigt in juni 2024. Hij voegde eraan toe dat Frankrijk deze zomer al 1 miljoen ton naar het koninkrijk heeft geëxporteerd. Vorig jaar vertegenwoordigde Frans tarwe 60% van de Marokkaanse import, ofwel 2,88 miljoen ton.

Lees ook: Marokko gaat 2,5 miljoen ton tarwe importeren

Vorige week maakte het Marokkaanse Interprofessioneel Bureau voor Granen en Peulvruchten (ONICL) bekend dat Marokko subsidies zal verlenen voor de import van maximaal 2 miljoen ton zachte tarwe tussen 1 oktober en 31 december. Het importprogramma voor de periode oktober-december is goedgekeurd door de Marokkaanse ministeries van Financiën en Landbouw.

In juni had het ONICL een systeem ingevoerd dat bestaat uit het toekennen van een vast bedrag dat door de staat wordt betaald aan importeurs in het geval de prijs bij de havenuitgang hoger is dan 270 dirham per quintal. Deze subsidies maakten de aankoop mogelijk van een voorraad van 2,5 miljoen ton zachte tarwe op de internationale markt tussen juli en september 2023. De importbehoeften van het koninkrijk worden geschat op ongeveer 5 miljoen ton voor dit seizoen.

Lees ook: Marokko nog op zoek naar grote hoeveelheden tarwe

Marokko wordt geconfronteerd met een vijfde opeenvolgend jaar van droogte. De tarweproductie ligt ver beneden de historische gemiddelden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw werd in juni 2023 voorspeld dat de productie 2,98 miljoen ton voor zachte tarwe en 1,18 miljoen ton voor harde tarwe zou bedragen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team