Zoeken

Rusland versnelt dieseluitvoer naar Marokko

6 februari 2023 - 18:00 - Economie

©

Om te ontsnappen aan een nieuw embargo van de Europese Unie, dat sinds zondag 5 februari 2023 van kracht is, heeft Rusland de uitvoer van diesel naar Marokko en Turkije versneld.

De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over het instellen van een prijsplafond voor geraffineerde olieproducten uit Rusland dat sinds zondag 5 februari van kracht is. Ook Australië en de landen van de G7 zijn het daarover eens geworden. Eerder werd vanwege de oorlog in Oekraïne ook al een prijsplafond ingevoerd voor Russische ruwe olie en een embargo op de import van Russische ruwe olie over zee, dat sinds december geldt. Het is voor Europa een methode om de Russische president Vladimir Poetin te verzwakken. Om aan het EU-embargo te ontsnappen leidt Rusland zijn olieproducten om, meldt Reuters. Zo voert het land bijvoorbeeld versnelde dieselleveringen aan Marokko en Turkije.

Lees ook: Russische brandstofexport naar Marokko explodeert

Tot nu toe heeft de Russische oliesector, ondanks de westerse sancties van het afgelopen jaar, blijk gegeven van een enorme veerkracht. De Russische export bereikte vorig jaar 735.000 ton, terwijl dit een jaar eerder slechts 66.000 ton bedroeg. Sinds het begin van dit jaar werden in totaal al zo’n 140.000 ton aan olieproducten uitgevoerd.

Lees ook: Marokko gaat Russische vissersboten repareren

Niettegenstaande het nieuwe embargo is de verwachting dat de Russische export van laagzwavelige diesel en gasolie in februari met met 5% zal stijgen, tot 4,3 miljoen ton, aldus het Britse persbureau. Afgezien van het EU-embargo wordt verwacht dat de ongunstige weersomstandigheden een invloed zullen hebben op de Russische dieselleveringen. "De leveringen van geraffineerde producten kunnen worden beïnvloed door stormachtig weer in de Zwarte Zeehavens Novorossiysk en Tuapse", aldus een handelaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team