Zoeken

Marokko levert Israëlische topcriminelen uit

13 oktober 2020 - 12:20 - Marokko

©

Bij gebrek aan diplomatieke betrekkingen met Israël, besluit Marokko twee Israëlische criminelen uit te leveren aan Spanje. De twee beklaagden worden vervolgd in de beruchte ’Zaak 512’. Een overval op een geldtransactiekantoor in Israël dat gepaard ging met veel geweld.

In een verklaring aan de Jerusalem Post vertelt een hooggeplaatst Israëlische politieambtenaar het volgende: "Dit zijn twee gevaarlijke criminelen die de Israëlische justitie zijn ontvlucht. Maar onze internationale partners staan ons toe elke Israëlische crimineel op te sporen, waar ze ook zijn." Een Marokkaanse officier reisde eind vorige week naar Israël om de uitleveringsprocedure te bespreken.

Goltan Avitan zit al anderhalf jaar vast in Marokko en is lid van de criminele organisatie ’Yitzhak Abergil’ in Israël. De verdachte is betrokken bij ’Zaak 512’ Hij wordt ervan verdacht in 2003 draadloze ontstekers te hebben geleverd om een geldtransactiekantoor te beroven. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en waren er twintig gewonden.

De verdachte vluchtte naar Cyprus en belandde via Spanje in Marokko. Hij werd later vergezeld door zijn vrouw. Voor een paar duizend euro verwierf het koppel de Marokkaanse nationaliteit via een Israëlisch crimineel netwerk. Maar volgens de Israëlische functionaris zal Goltan Avitan zijn Marokkaanse nationaliteit verliezen en veroordeeld worden tot een levenslange gevangenisstraf.

De tweede crimineel, die Tchiko wordt genoemd, wordt vervolgd wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de ’Zaak 512’. Ook wordt hij verdacht van documentvervalsing. Belastende bewijsstukken tegen hem werden voorgelegd door de Marokkaanse politie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team