Zoeken

Ophef in Marokko door Tunesisch televisieprogramma "Al Malek"

10 mei 2020 - 18:00 - Cultuur

©

"Al Malek" (De Koning), een verborgen camera programma dat tijdens de Ramadan op de Tunesische televisiezender Hannibal wordt uitgezonden, zorgt voor controverse in Marokko.

In de show vroeg de presentator aan bekende Tunesiërs om een Koning te contacteren en hem te begroeten volgens zijn tradities. De scenes die werden gefilmd zorgden voor veel ophef in Marokko, waar het programma als een provocatie wordt beschouwd jegens de Marokkaanse tradities en Koning Mohammed VI.

De Marokkaanse vakbond van professionele songwriters (SPMCC) heeft in een verklaring de inhoud van de show veroordeeld. Voor de vakbond zijn het "beschamende en onverantwoordelijke acties" die het "koninkrijk, zijn instellingen en tradities" raakt.

De organisatie eist excuses van de Tunesische zender en heeft aan de Hoge onafhankelijke autoriteit voor audiovisuele communicatie (HAICA) gevraagd om het programma te schorsen.

Volgens de Tunesische autoriteiten is er sprake van manipulatie en had de maker en presentator van "Al Malek", de journalist Walid Zeribi, geen slechte bedoeling. Zeribi stelt zelf dat het om een "misverstand" gaat en dat hij nooit de Koning van Marokko heeft willen schenden. Volgens hem werden de beelden uit hun context gehaald om het een politieke wending te geven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team