Zoeken

Marokko: waarom zijn de temperaturen zo hoog?

11 december 2023 - 19:00 - Marokko

©

De laatste dagen zijn in verschillende regio’s van Marokko uitzonderlijk hoge temperaturen geregistreerd. De Nationale Meteorologische Dienst (DMN) heeft deze temperatuurstijgingen verklaard en nieuwe klimaatvoorspellingen gepubliceerd.

Eind vorige week werden temperaturen boven de 21°C geregistreerd in de meeste regio’s van het land, wat 3 tot 5°C hoger is dan normaal voor deze tijd van het jaar. Volgens de DMN werd deze temperatuurstijging veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Marokko, wat leidde tot een stabilisatie van het weer en een toename van de temperaturen. De hoge druk zorgde voor opwarming van de grond en de lucht overdag door directe zonnestralen en de afwezigheid van wolken.

Lees ook: Marokko: waarom recordtemperaturen (+50°C)?

In het zuiden en midden van Marokko werden temperaturen geregistreerd die meer dan 5°C boven het gemiddelde lagen. Dit werd veroorzaakt door de aanvoer van warme luchtmassa’s uit de Sahara naar deze gebieden.

De DMN voorspelt dat de temperaturen op maandag en dinsdag iets zullen dalen. Er worden temperaturen verwacht tussen de 15 en 21°C in de Atlas en Rif-regio’s, tussen 27 en 31°C in de centrale vlaktes en de binnenlandse regio’s van Souss en de zuidelijke provincies, en tussen 21 en 27°C in de overige regio’s.

Lees ook: 50°C in Marokko: klimaatrecord baart experts zorgen

Vanaf dinsdag zal Marokko een geleidelijke daling van de temperaturen ervaren, waardoor deze weer terugkeren naar de normale waarden voor deze periode van het jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team