Zoeken

50°C in Marokko: klimaatrecord baart experts zorgen

4 september 2023 - 16:00 - Marokko

©

Marokko staat op de lijst van 10 landen waar een klimaatrecord is verbroken door de historische grens van 50°C te overschrijden gedurende de maanden juli en augustus.

Volgens het Regionale Informatiecentrum van de Verenigde Naties voor West-Europa (UNRIC) is Marokko één van de tien landen waar een klimaatrecord is gebroken. Het rapport van het VN-orgaan meldt dat de stad Agadir op 11 augustus een temperatuur van 50,4 graden Celsius registreerde. Deze temperatuurstijging wordt toegeschreven aan wereldwijde klimaatveranderingen en kenmerken die specifiek zijn voor het zomerseizoen.

Lees ook: Marokko maakt keuze van nucleaire ontzilting

Het UNRIC wijst menselijke activiteiten en de daaruit voortvloeiende toename van broeikasgasemissies aan als de belangrijkste factor voor deze recordtemperaturen. Het VN-orgaan roept op tot grondige reflectie over noodzakelijke acties en mogelijke oplossingen, in aanloop naar de komende Klimaatconferentie (COP 28) die van 30 november tot 12 december in Dubai zal plaatsvinden.

Lees ook: Marrakech in 2050: klimaatdreiging steeds duidelijker

De Algemene Directie van de Meteorologie in Marokko legt uit dat het land te maken heeft met hete en droge luchtstromen vanuit de woestijn. Uit het milieukundig onderzoek van 2023, getiteld "De opkomst van klimaatverandering in het leven van mensen," blijkt dat verschillende factoren, waaronder variaties in zonne-energie en watertemperatuur, hebben geleid tot een aanzienlijke temperatuurstijging. De huidige temperaturen liggen 5 tot 12 graden boven de gebruikelijke temperaturen voor deze tijd van het jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team