Zoeken

Marokko: waarom recordtemperaturen (+50°C)?

14 augustus 2023 - 09:00 - Marokko

©

De Directie voor Meteorologie (DGM) in Marokko geeft uitleg over de vele lokale warmterecords die in de week van 7 tot 13 augustus in verschillende steden van het koninkrijk zijn geregistreerd.

De weersituatie van vorige week werd gekenmerkt door een Chergui-hittegolf, die het grootste deel van het land heeft getroffen, met absolute maximale temperatuurrecords op nationaal en lokaal niveau als gevolg, aldus de DGM in een verklaring. De weerdienst legt uit dat dit warm weer te wijten is aan de opkomst van een droge en hete luchtmassa uit het zuiden, waardoor de temperaturen aanzienlijk stegen en de maandelijkse norm met 5 tot 13 graden overschreden, met name op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus 2023.

Lees ook: Apocalyptisch Tafereel in Marrakech (video)

Benadrukkend dat de Chergui deze keer werd gekenmerkt door een constante oostenwind vanuit de grote Sahara naar Marokko, merkt de DGM op dat bij het oversteken van de ketens van de Hoge en Anti-Atlas, de aanvankelijk hete Sahara-lucht een extra temperatuurstijging heeft ondergaan door het Foehn-effect. De dienst voegt eraan toe dat deze aanzienlijke temperatuurstijging veel stof in de lucht tot gevolg had en onweersbuien veroorzaakte in de hooglanden van de Hoge Atlas en aangrenzende westelijke regio’s (Marrakech en Agadir).

Resultaat is dat het weerstation van Agadir op vrijdag 11 augustus 2023 om 13:33 uur een absolute nationale recordtemperatuur van 50,4 graden registreerde. Het vorige record was 49,9 graden, geregistreerd in Smara op 13 juli 2023. Volgens de DGM is het de eerste keer dat de temperatuur in Marokko de 50 graden overschrijdt. In Agadir Aït Melloul werd diezelfde dag 50,2 graden geregistreerd, wat eveneens een record is in de regio waar in juli 2020 de hoogste temperatuur werd gemeten met 49,5 graden. Het weerstation van Tan Tan registreerde op 11 augustus 48,2 graden, beschouwd als een nieuw absoluut record in plaats van 47,6 graden geregistreerd in augustus 2017.

Lees ook: Hittegolf: dieren in dierentuin Rabat onder toezicht (reportage)

In Tiznit werd een absoluut maandelijks record gebroken op vrijdag met 48,3 graden in plaats van 47 graden geregistreerd in augustus 2010. Ook werden waarden dicht bij de absolute maandelijkse records in Taroudant (48,3 graden) en Guelmim (47,4 graden) gemeten. Nieuwe warmterecords zullen in de komende weken worden gebroken. Voor de komende dagen wordt verwacht dat het weer nog warm blijft van maandag tot vrijdag in het grootste deel van het land, met een lichte daling van de temperaturen in het noorden op maandag 14 en dinsdag 15 augustus 2023, aldus de DGM.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team