Zoeken

Marokko investeert 4,4 miljard dirham in landbouw

23 april 2022 - 15:40 - Economie

©

De overheidssteun voor de landbouw in Marokko zal worden voortgezet en uitgebreid. Dit jaar zal ongeveer 4,4 miljard dirham aan subsidies aan de sector worden toegekend, op een totale investering van 9,2 miljard dirham.

Deze overheidsinvesteringen zullen hoofdzakelijk gaan naar productie-infrastructuur, met name irrigatie en watervoorraden (60%), duurzame landbouw (15%) en ontwikkeling van de waardeketen (13%), meldt Aujourd’hui le Maroc. De regering wil van de landbouwsector een prioritaire sector maken voor de sociaal-economische groei van Marokko.

Lees ook: Marokko investeert 105 miljard dirham in oases

Daartoe wil de regering de verwerking van landbouwproducten versnellen, nieuwe industrieën met een groot marktpotentieel ontwikkelen, het concurrentievermogen van de export bevorderen en ten slotte, het investeringsniveau op peil houden.

De steunregeling voor de landbouw voorziet in de invoering van nieuwe steun overeenkomstig de verbintenissen die zijn aangegaan in het kader van de tussen de staat en de beroepsorganisaties van de belangrijkste productiesectoren gesloten programma-akkoorden. Ook wordt voorgesteld de steun voor bepaalde productiesectoren te verhogen.

Lees ook: Marokko heeft plan om economie nieuw leven in te blazen

De middelen die in de algemene rijksbegroting (BGE) aan het Marokko Groenplan zijn toegewezen, bedragen 81 miljard dirham. Ze stegen van 1,6 miljard dirham in 2008 tot 10,3 miljard dirham in 2019. "91 procent van de middelen die elk jaar vrijkomen in het kader van de algemene staatsbegroting, zal op regionaal niveau worden uitgevoerd, in totaal 72,5 miljard dirham tussen 2008 en 2019," aldus het dagblad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team