Zoeken

Marokko: productgebonden subsidies exploderen

21 mei 2022 - 15:00 - Economie

©

Om de gevolgen van de stijging van de prijzen op de wereldmarkt en van de grondstoffenprijzen te verzachten, heeft de Marokkaanse regering besloten meer subsidies toe te kennen. Eind april van dit jaar bedroegen de uitgaven voor compensatiebetalingen bijna 11,8 miljard dirham. Tegen 6,3 miljard dirham in 2021 is dat een stijging met +87%.

Fouzi Lekjaa, onderminister van Begroting, gaf in zijn toespraak tot het parlement enkele details over de steun van de overheid, vooral over de subsidies voor basisvoedsel, in de context van de sociale spanningen.

Lees ook: Marokko zoekt tarwe op internationale markten

Volgens de minister waren subsidies van 2,52 miljard dirham op een invoervolume van 2 miljoen ton nodig, om tegen eind april zachte tarwe in te voeren en een stabiele meelprijs op de nationale markt te handhaven. Hij zei dat deze uitgaven zullen oplopen tot meer dan 7,32 miljard dirham voor het hele jaar om de prijs van gesubsidieerd brood op 1,2 dirham per eenheid te houden.

Voor butaangas zou de regering dit jaar 22 miljard dirham moeten uitgeven om de kleinhandelsprijs van een butaangasfles op 42 dirham te houden. Eind april had de regering al 7,3 miljard dirham betaald, tegen 4,2 miljard vorig jaar. "De gemiddelde overheidssubsidie voor een fles van 12 kilo bedraagt ongeveer 100 dirham, dat is 71% van de werkelijke prijs," zei de minister.

Lees ook: Marokko: hogere subsidies voor gas en suiker in 2022

Over suiker verklaarde Lekjaa dat de kosten voor de subsidiëring van dit product in het eerste kwartaal van het jaar 1,47 miljard dirham bedroegen, een stijging van 26% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitgaven van het compensatiefonds omvatten ook de buitengewone overheidssteun voor de sector wegvervoer, met een totaal budget van 1 miljard dirham, dat in twee tranches wordt uitbetaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team