Zoeken

Marokko heeft plan om economie nieuw leven in te blazen

28 oktober 2021 - 10:40 - Economie

©

Marokko rekent op massale overheidsinvesteringen om zijn economie, die zwaar getroffen is door de coronacrisis, nieuw leven in te blazen.

Marokko is van plan om "een overheidsinvestering van 245 miljard dirham te mobiliseren, een recordbedrag dat van cruciaal belang is om de economie weer op het goede spoor te krijgen", aldus minister van Economie en Financiën Nadia Fettah Alaoui tijdens een persconferentie over de begrotingswet voor 2022 (PLF).

Lees ook: Marokko: ruim 26.000 begrotingsposten ingepland in 2022

Maandag presenteerde zij de eerste PLF 2022 van de regering van Aziz Akhannouch aan het parlement, waarin een versnelling van de groei wordt voorspeld tot 5,2% in 2021, gevolgd door een vertraging tot 3,2% in 2022, meldt AFP. Het IMF is optimistischer en voorspelt een groei van 5,7% voor Marokko in 2021. Mocht het koninkrijk dit groeipercentage halen, dan wordt zijn economie de meest dynamische van de Maghreb (+3,4% voor Algerije en +3% voor Tunesië). In 2020 kreeg het land te maken met de ergste recessie (-7%) in een kwarteeuw, als gevolg van de coronapandemie.

Lees ook: Marokko: begroting koninklijk paleis voor 2022

De nieuwe regering kondigde na de parlementsverkiezingen van september aan dat ze van het sociale gebied een prioriteit zouden maken. De PLF voorziet dan ook in de creatie van 250.000 rechtstreekse banen in de komende twee jaar, aldus de minister. Volgens recente ramingen van de Centrale Bank is het werkloosheidscijfer in Marokko gestegen tot bijna 13%. De nieuwe regering zal een nieuwe dynamiek geven aan het "Intelaka"-programma en het opleidingsprogramma "Forsa" versterken voor 1,25 miljard dirham. Daarnaast wordt er ook 9 miljard dirham in de gezondheidssector geïnjecteerd, waarvan 5 miljard dirham voor infrastructuur, en wordt de onderwijsbegroting met 480 miljoen euro verhoogd.

Lees ook: Marokko: begrotingstekort van 7,3 miljard na eerste kwartaal 2021

De PLF wil ook het begrotingstekort terugdringen van 6,2% van het bbp dit jaar, tot 5,9% in 2022. "Onze prioriteit is de versterking van de sociale staat in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid, en de voortzetting van het project van een veralgemening van de sociale bescherming", benadrukte Nadia Fettah.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team