Zoeken

Marokko: hulp bij huisvesting zorgt voor onvrede

29 maart 2024 - 12:00 - Economie

©

Terwijl eerste kopers positief reageren op het nieuwe woninghulp programma in Marokko, zijn projectontwikkelaars terughoudender. Ze vragen de regering om de voorwaarden te herzien om het aanbod aantrekkelijker te maken.

Volgens Finances News hebdo hebben projectontwikkelaars veel kritiek op het programma. Bestuurders van de Nationale Federatie van Projectontwikkelaars (FNPI) vinden het aanbod niet interessant en eisen aanpassingen om meer kopers te trekken. Kleine projectontwikkelaars, die niet konden profiteren van de sociale woningbouwprogramma’s van 250.000 dirham, hopen daarentegen wel te profiteren van dit nieuwe programma.

Lees ook: Marokko: 5000 huizenkopers binnenkort geholpen met subsidie

"Momenteel zijn er te weinig aanbiedingen in het kader van het nieuwe programma. Voor 2023 hebben de meeste projectontwikkelaars al reserveringen ontvangen. Voor 2024 zijn de projecten in aanbouw. De operatie is nog niet van de grond gekomen, omdat professionals in de sector terughoudend zijn vanwege een grote voorraad die ze nog niet kwijt zijn", legt Mohamed Dahbi uit, vicevoorzitter van de Nationale Unie van Kleine Projectontwikkelaars (UNPPI).

Met andere woorden, er is eerst een uitverkoop nodig van de reeds gebouwde woningen in het kader van de vorige programma’s. "Totdat er een uitverkoop is van de reeds gebouwde woningen, kan het nieuwe subsidieprogramma niet op volle toeren draaien", aldus de vicevoorzitter van de UNPPI. Bovendien "verkiezen kopers het product van 300.000 dirham boven dat van 250.000 dirham, dat als minder voordelig wordt beschouwd. De markt is verstoord voor zowel kopers als projectontwikkelaars", aldus het blad.

Lees ook: Woninghulp Marokko: dit zijn de bedragen

In de vorige programma’s werd de subsidie aan de projectontwikkelaar verstrekt als voorschot voor de start van de bouw. Bij het nieuwe programma wordt de directe subsidie aan de kopers verstrekt zodra de woning is opgeleverd. Dit dwingt de projectontwikkelaar om de werkzaamheden te financieren, hetzij uit eigen middelen, hetzij via een banklening. Een optie die niet geschikt is voor kleine projectontwikkelaars met beperkte financiële middelen. Bovendien is sinds 2023 een bouwvergunning vereist voordat met de werkzaamheden kan worden begonnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team