Zoeken

Marokkaans vastgoed draait op halve kracht, kopers wachten steunmaatregel af

16 april 2023 - 13:00 - Economie

©

De Marokkaanse vastgoedmarkt heeft in de afgelopen maanden een neerwaartse trend ingezet als gevolg van de krappe kredietvoorwaarden. Volgens het laatste scorebord voor kredieten en bankdeposito’s van Bank Al-Maghrib, zet de trend door en zijn de vastgoedleningen tussen februari 2022 en februari 2023 met 4% gedaald. Daarnaast zijn banken waakzamer en selectiever bij het verlenen van krediet.

Volgens een belangrijke actor in de sector, die geciteerd wordt door Les Inspirations Eco, zouden de in 2022 toegekende kredieten qua volume die van 2021 overtreffen. Het lijkt er dus op dat niet alle banken het eens zijn over de huidige trends. Kopers daarentegen zijn voorzichtiger geworden en wachten op het nieuwe steunprogramma voor woningen van de regering, vooraleer ze een beslissing nemen.

Lees ook: Marokko: waar blijft de subsidie voor starters op de woningmarkt?

Vorige week vond er een ontmoeting plaats tussen minister Fatima Zahra Mansouri van Huisvesting en leden van de Nationale Federatie van Vastgoedontwikkelaars. Ze bespraken de heropleving van de sociale huisvesting en de ontwikkeling van woningen voor de middenklasse. Volgens een door de krant geciteerd lid van branchevereniging FNPI, zou dit programma de activiteit een nieuwe boost kunnen geven, vooral omdat er ook aandacht is voor de financiering.

Lees ook: Vastgoedmarkt in Marokko onder druk

De actoren van de vastgoedsector wachten nu af wat het nieuwe programma in petto heeft. Er wordt gefluisterd dat projectontwikkelaars die in deze segmenten investeren van een voorkeurstarief zullen genieten. Alle hoop is dus gevestigd op het nieuwe steunprogramma van de regering voor huisvesting, om de vastgoedmarkt in Marokko nieuw leven in te blazen. Want op dit moment denken kopers twee keer na alvorens een duurdere lening aan te gaan, gezien de aanhoudende inflatie en de verhoging van de belangrijkste rentevoet.

Bladna.nl