Zoeken

"Marokko, een strategische prioriteit voor i24News"

4 januari 2022 - 10:40 - Wereld

©

Na een kantoor te hebben geopend in de Verenigde Arabische Emiraten, staat de Israëlische privé-zender i24News op het punt zich ook in Marokko te vestigen. De normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël maakt een dergelijk initiatief ook haalbaarder. Frank Melloul, de CEO van de zender, stelt in een interview met Telquel dat "de wederzijdse band tussen Israëlische en Marokkaanse kijkers, Marokko tot een strategische prioriteit maakt" voor de zender.

Melloul legt uit dat i24News een initiatief is van de Frans-Israëlische telecomondernemer Patrick Drahi. "De internationale nieuwszender is voortdurend in ontwikkeling, we zijn in 2013 begonnen met onze studio’s in Tel Aviv-Jaffa, daarna in Parijs, daarna zijn we begonnen in de Verenigde Staten, en na de ondertekening van de Abraham-akkoorden in 2020 hebben we studio’s geopend in Dubai. Momenteel werk ik aan de ontwikkeling van de zender in Marokko, maar zoals u zich kunt voorstellen, kan ik u op dit moment niet meer details geven," zegt Melloul. Volgens hem kan de zender een belangrijke speler worden op de Marokkaanse markt.

Lees ook: Zender i24News opent bureau in Marokko

De CEO van i24News rekent op een samenwerking met de Marokkaanse omroeppartners. "We proberen altijd met lokale partners samen te werken als we een nieuw kantoor openen, om de eenvoudige reden dat wij een unieke zender zijn, de enige onafhankelijke internationale nieuwszender in het Midden-Oosten," zegt hij. Melloul stelt dat de zender kan bijdragen tot de ontwikkeling van lokale media, maar ook de ervaring van lokale actoren nodig heeft. "Een van de meest sprekende voorbeelden is onze lancering in de Verenigde Arabische Emiraten. We zijn begonnen met een mediapartnerschap met Abu Dhabi Media en daarna met Dubai Media, de twee belangrijkste staatsmediagroepen in het land," voegt hij eraan toe.

Lees ook: Marokkaanse publieke televisie stopt met uitzenden sitcoms

"Voor elke nieuwe locatie is het proces anders, afhankelijk van het land, en ik ben er zeker van dat onze lancering in Marokko weer op een heel andere manier zal verlopen. Wij passen ons aan aan de plaatselijke eisen en voorschriften. Het sluiten van partnerschappen met plaatselijke spelers lijkt ons van essentieel belang voor een duurzame ontwikkeling, maar het is nog te vroeg om daarover te spreken," stelt hij. Bij de samenstelling van de teams van journalisten wordt er volgens Mellouk vooral rekening gehouden met de mix en de complementariteit van de talenten.

Lees ook: Kantoor in Marokko voor Israëlische nieuwszender i24news?

Sinds zijn oprichting houdt i24News zich al bezig met Marokko. "Onze Franstalige zender biedt tijdschriften aan onder de naam ’Orient’ en ’Histoires et Découvertes’, waarin een aantal onderwerpen behandeld worden die op de één of andere manier met het koninkrijk te maken hebben. Op het Arabische kanaal i24News, hebben we het bijvoorbeeld veel over de Sahara gehad. [...] Een plaatselijk kantoor zal ons in staat stellen de onderwerpen uit te diepen en ze vanuit een meer plaatselijk perspectief te benaderen. [...] Het is duidelijk dat de ondertekening van de Abraham-akkoorden en de normalisatie van de betrekkingen met Marokko onze lokale aanwezigheid vergemakkelijkt. De wederzijdse verbondenheid van Israëlische en Marokkaanse kijkers maakt Marokko dan ook tot een strategische prioriteit voor i24News", besluit Frank Melloul.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team