Zoeken

Marokko: nieuwe stijging prijs van tafelolie?

28 februari 2022 - 18:20 - Economie

©

Als gevolg van de stijging van de internationale grondstoffenprijzen zou de prijs van tafelolie in Marokko de komende dagen opnieuw kunnen stijgen.

Wereldwijd wordt de economie geconfronteerd met een stijging van de grondstoffenprijzen, waarbij soms zelfs recordhoogten worden bereikt. De industriële bedrijven die afhankelijk zijn van deze invoer berekenen de verhoging van hun verkoopprijzen door aan hun klanten. Daarom zijn verdere stijgingen onvermijdelijk.

Lees ook: Marokkanen demonstreren tegen hoge levenskosten

Uit het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw blijkt dat de prijzen van oliehoudende zaden begin februari al sterk zijn gestegen als gevolg van de lage productie in Brazilië en Argentinië, de grootste producenten ter wereld.

Het document vermeldt dat de productiekosten voor palmolie in het laatste jaar met meer dan 30% zijn gestegen. De prijs van dit voedingsmiddel bereikte eind januari een record van 5639 ringgit (1347 dollar). Dit is de mondiale referentieprijs die op maandag 31 januari op de Derivatenbeurs van de Bursa Malaysia werd genoteerd voor een ton ruwe palmolie.

Lees ook: Prijs van brood gehandhaafd na Marokkaanse protesten

De stijging heeft zich in februari voortgezet met een stijging van de prijs van een ton koolzaadolie met 4,25 euro tot 681,25 euro/ton bij het verstrijken van de termijn in mei en met 2,25 euro tot 608,5 euro/ton bij het verstrijken van de termijn in augustus, met iets meer dan 1500 verhandelde partijen.

Bijgevolg zullen de productiekosten van tafelolie in Marokko waarschijnlijk stijgen, omdat 98% van de plaatselijke productie bestaat uit ingevoerde grondstoffen. Dit zal waarschijnlijk een invloed hebben op de verkoopprijs van tafelolie, die in de komende dagen in het koninkrijk zal stijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team