Zoeken

In deze steden zijn de prijzen gestegen/gedaald

28 maart 2022 - 09:40 - Economie

©

In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, is het indexcijfer van de consumptieprijzen (CPI) in februari met 3,6% gestegen, aldus de Hoge Planning Commissie (HCP). Er zijn verschillen tussen steden in Marokko.

De stijging is het gevolg van een toename met 5,5% van het voedingsindexcijfer en met 2,5% van het non-foodindexcijfer. Voor de non-food artikelen variëren de veranderingen van stagnatie in de communicatiesector tot een stijging van 6% in de transportsector, meldt persagentschap MAP.

Lees ook: Koopkracht Marokkanen sterk gedaald door coronacrisis

In vergelijking met de voorgaande maand is de index met 0,6% gestegen. Deze verandering was het gevolg van een stijging met 1% van het voedingsindexcijfer en een stijging met 0,3% van het niet-food indexcijfer.

Op stedelijk niveau zijn de prijzen gestegen in Marrakech (1,3%), Fez en Tanger (1,1%), Oujda (0,9%), Guelmim en Beni-Mellal (0,8%) en Kenitra, Rabat en Tetouan (0,7%). In Casablanca en Errachidia daarentegen werd een daling van 0,1 % opgetekend.

Lees ook: Marokko: autoriteiten vrezen protestgolf door hoge prijzen

De index van de consumptieprijzen, waarin de prijzen van variabele goederen niet zijn opgenomen, steeg met 0,5% op maandbasis en met 3,5% op jaarbasis, aldus de Hoge Planning Commissie.

Bladna.nl