Zoeken

Marokko: hoge prijs tomaten uitgelegd

13 maart 2022 - 15:00 - Economie

©

Evenals de prijzen van andere voedingsmiddelen zijn de tomatenprijzen sterk gestegen in Marokko. De situatie zorgt op enkele dagen van het begin van de maand Ramadan, voor kwade reacties bij de Marokkaanse consumenten.

De prijs van tomaten op Marokkaanse markten bereikt volgens de consumenten sinds afgelopen weekend 13 dirham per kilo, terwijl het enkele dagen eerder nog maar 4 of 5 dirham kostte, meldt SNRT News.

Er zijn verschillende redenen voor deze situatie volgens groenteverkopers. Volgens hen zijn de geringe regenval in Marokko dit jaar, de stijging van de prijzen van koolwaterstoffen en vervoer, de uitvoer naar de internationale markten en andere factoren, de oorzaak.

Lees ook: Ramadan: Marokko wil prijsstijging beperken

"Het is niet langer winstgevend. Veel landbouwers zien van dit product af ten gunste van andere gewassen die iets rendabeler zijn. Wij merken al enige tijd dat de telers overschakelen op andere producten zoals frambozen, bosbessen en rode vruchten in het algemeen," legt één van hen uit. "De kosten zijn al lange tijd aan het stijgen. Dit jaar is de situatie nog zorgwekkender, vooral door de stijging van de prijzen van meststoffen, diesel en elektriciteit. Landbouwers bevinden zich in een benarde situatie."

Houcine Aderdour, voorzitter van de Marokkaanse beroepsvereniging voor de productie en uitvoer van groenten en fruit, hekelt het feit dat de Marokkaanse tomatenmarkt door speculanten wordt beheerst.

Lees ook: Recordstijging Spaanse invoer tomaten uit Marokko (+348%)

"Dit jaar is de tomatenoogst gering, maar dat neemt niet weg dat wij in staat zijn aan de binnenlandse vraag te voldoen. Verontrustend is echter het grote aantal tussenpersonen en de controle van speculanten over de lokale markt. Het is onbegrijpelijk dat een landbouwer zijn product voor 4 dirham verkoopt en dat op dezelfde dag hetzelfde product voor 12 dirham wordt doorverkocht," zegt Aderdour. Hij roept de regering op maatregelen te treffen voor een herstel van het evenwicht.

Bladna.nl