Zoeken

Marokkaans handelstekort neemt toe

4 maart 2022 - 15:00 - Economie

©

De handel in goederen werd in januari gekenmerkt door een stijging van het handelstekort tot bijna 20,26 miljard dirham. Een stijging met 75,2% vergeleken met een jaar eerder. Dit handelstekort is het gevolg van een toename van de invoer, die groter is dan die van de uitvoer, verklaart het Marokkaans bureau voor Buitenlandse Handel in zijn rapport over de maandelijkse indicatoren van de buitenlandse handel.

De stijging van het deficit in de Marokkaanse handel werd aangedreven door een consolidatie van de invoer met 39,5% tot meer dan 50,9 miljard dirham. De uitvoer bedroeg 30,64 miljard dirham, een stijging van 23% of 5,79 miljard dirham op jaarbasis, meldt Aujourd’hui le Maroc.

Lees ook: Recordstijging Spaanse invoer tomaten uit Marokko (+348%)

Het niveau van de invoer weerspiegelt het herstel van na de coronapandemie. Die werd met name in de tweede helft van 2021 voelbaar. De uitvoer bedroeg in de tweede helft van 2021 gemiddeld 29,09 miljard dirham per maand. De stijging van de uitvoer heeft bovendien betrekking op de meeste sectoren, met name fosfaten en derivaten, de landbouw, de agrovoedingssector en de textiel- en ledersector.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?

De stijging van de invoer van goederen heeft gevolgen voor alle productgroepen. De energiefactuur is namelijk met 67% gestegen, voornamelijk als gevolg van de grotere aanvoer van diesel en stookolie. De invoer van levensmiddelen is met 56,3% gestegen. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de verhoogde de tarweaankopen (+1,7 miljard dirham). Deze aankopen hebben hun hoogste niveau van de laatste vijf jaar bereikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team