Zoeken

Marokko beperkt watermeloenproductie

19 november 2023 - 10:00 - Economie

©

Vanwege de ergste droogte in veertig jaar, neemt Marokko maatregelen om de productie van watermeloenen, die veel water verbruiken, te beperken. De Marokkaanse overheid heeft daarom besloten de productie van watermeloenen te limiteren om het watergebruik in kritieke gebieden te rationaliseren.

In Zagora, één van de belangrijkste provincies voor de teelt van watermeloenen, heeft de gouverneur besloten dat de maximale teeltoppervlakte voor watermeloenen beperkt wordt tot één hectare. Dit besluit werd aangekondigd tijdens een bijeenkomst met de plaatselijke autoriteiten in oktober, meldt Morocco World News. Ook de teelt van watermeloenen in de buurt van waterpompvelden voor drinkwater valt onder deze restrictie.

Lees ook: Marokkaanse watermeloen "overspoelt" Spanje

De aangewezen gebieden omvatten installaties voor waterwinning, de oevers van de Draa langs de oases, evenals de rivierbeddingen. Voor een effectieve handhaving hebben de lokale autoriteiten comités ingesteld die toezicht houden op de hoeveelheid water die wordt onttrokken voor irrigatie en de staat van de waterbronnen monitoren. Deze comités zijn ook belast met het nemen van juridische maatregelen tegen overtreders.

In januari had de wali van de regio Guelmim-Oued Noun al de teelt van watermeloenen en meloenen in de provincie Guelmim verboden vanwege het opdrogen van waterbronnen en de daling van het grondwaterniveau. Deze beslissing volgde op een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin lokale ambtenaren werden opgeroepen maatregelen te nemen om het verbruik van drinkwater te rationaliseren.

Lees ook: Watermeloen vs droogte: Marokko’s dilemma

Volgens rapporten van de Wereldbank behoort Marokko tot de landen met de laagste waterbronnen per inwoner. In 2015 bedroegen de gemiddelde waterbronnen van het land per inwoner slechts 645 kubieke meter per jaar, ver onder de ’waterarmoedegrens’ van 1000 kubieke meter per inwoner.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team