Zoeken

Marokko: staatsschuld zal oplopen tot 76% van het bbp

25 november 2020 - 07:40 - Economie

©

De staatsschuld van Marokko zal aan het einde van dit jaar oplopen tot 76% van het bbp. De minister van Economie, Financiën en Bestuurlijke Hervorming, Mohamed Benchaâboun, heeft hier vrijdag in Rabat voor gewaarschuwd. In 2019 was er nog een daling van de staatsschuld tot 64,9% van het bbp.

De reden voor de stijging is, net als in veel andere landen, de economische crisis die is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus. De toegenomen schuld heeft naar verwachting niet direct invloed op de Marokkaanse economie omdat de aflossingen een lange looptijd hebben en de schuld een gezonde structuur heeft. Bovendien blijven de kosten- en risico-indicatoren van de schulden laag en goed in de hand te houden, meldt H24info.

Minister Benchaâboun meldde ook dat minder dan 20% van de totale schuld van de Marokkaanse schatkist bestaat uit buitenlandse schuld. Hoewel het grootste deel van deze schuld is aangegaan tegen betaalbare voorwaarden, liet de minister weten dat de gemiddelde resterende aflossingsperiode aan het einde van 2020 uitkomt op bijna 7 jaar. Het aandeel van de kortlopende schulden komt niet boven de 13,2% uit, waardoor het risico op herfinanciering wordt verkleind.

De gemiddelde kosten van staatsobligaties zullen naar verwachting dit jaar verbeteren dankzij de drastische daling van de rente op staatsobligaties en de aanhoudende lagere rentetarieven op internationale markten. Bovendien moet met het economische herstelplan van de Marokkaanse overheid de ontwikkeling van de totale schuldenlast geleidelijk worden gecontroleerd om het percentage van de schuld op termijn weer omlaag te krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team