Zoeken

Marokkaans bbp in 10 jaar tijd gestegen boven 1000 miljard dirham

18 november 2020 - 17:40 - Economie

©

Tussen 2000 en 2019 is het bruto binnenlands product (bbp) van Marokko verdubbeld tot meer dan 1000 miljard dirham. Dat zei de minister van Economische Zaken in een reactie op parlementaire vragen.

Tijdens de plenaire vergadering in de Kamer van Volksvertegenwoordigers over de financieringswet (PLF) voor het boekjaar 2021, zei minister Mohamed Benchaâboun, van Economie, Financiën en Hervorming van de administratie, dat "de overheidsinvesteringen op macro-economisch niveau, tijdens de afgelopen vier jaar zijn verdrievoudigd tot 80% van het realisatiepercentage, terwijl het bbp per hoofd van de bevolking is verdubbeld". Bovendien daalde het werkloosheidspercentage van 13,4% naar 9,2% en het armoedecijfer van 15,3% naar 4,8%.

De minister benadrukte ook de verwezenlijkingen met betrekking tot sectorale strategieën, met name het plan "Groen Marokko" en het plan voor de industriële versnelling. Het koninkrijk heeft veel projecten gerealiseerd, zowel in termen van banencreatie, als de promotie van investeringen en het verbeteren van de handelsbalans en de nationale economie in het algemeen.

"De evaluatie van de verschillende strategieën van de afgelopen jaren zullen dienst doen als leerstof voor toekomstige generaties", zei hij. Er moeten wel verdere inspanningen geleverd worden om de tekortkomingen te verhelpen op vlak van de economische infrastructuur, die tijdens de huidige gezondheidscrisis zeer zichtbaar werden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team