Zoeken

Marokko: begroting voor 2021 definitief aangenomen

13 december 2020 - 17:00 - Economie

©

De financieringswet voor 2021 is na een tweede lezing in de Eerste Kamer definitief aangenomen en zal worden gepubliceerd in het Staatsblad. De begroting voor het nieuwe jaar is doorspekt met maatregelen om de huidige economische crisis aan te pakken en bevat belangrijke veranderingen op het gebied van vennootschapsbelastingen, inkomstenbelastingen en douanerechten in Marokko.

Het totale investeringsbudget dat minister van Financiën, Mohamed Benchaâboun, tot zijn beschikking had voor de begroting is ongeveer 230 miljard dirham. Het begrotingstekort komt met 6,5% in 2021 een stuk lager te liggen dan het tekort van 7,5% in dit jaar, meldt Médias24.

De nieuwe maatregelen zullen een effect hebben op de portefeuille van huishoudens en bedrijven in 2021. Vanaf januari gaat de inkomstenbelasting (IR) voor mensen die meer dan 20.000 dirham netto per maand verdienen met 1,5% omhoog. Marokkanen die op zoek zijn naar hun eerste baan of werkzoekende zijn omdat ze door de gezondheidscrisis hun baan hebben verloren, worden vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Het vaste belastingtarief voor handelaars, ambachtslieden en andere professionals, wordt vervangen door het eenvoudigere belastingregime CPU. Voor bedrijven wordt er een nieuw schalensysteem ingevoerd om te bepalen hoeveel solidariteitsbijdrage zij moeten betalen. Dit is een belasting waarmee zowel werknemers als bedrijven een bijdrage betalen voor de kosten van het sociale zekerheidsstelsel. Verder worden de registratierechten voor de oprichting van nieuwe bedrijven en voor kapitaalverhogingen van bestaande bedrijven verlaagd van 1% naar 0,5%. De registratierechten op onder andere obligaties, aflossingen van schulden en de overdracht van intellectueel eigendom zullen geheel worden afgeschaft.

In de begroting zijn ook belastingvoordelen opgenomen voor onder andere de paardenfokkerij, de pluimveehouderij en de particuliere media-bedrijven. De import-exportsector krijgt in 2021 ook te maken met een nieuw belastingregime net als vele andere sectoren van de Marokkaanse economie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team