Zoeken

Marokko-Spanje: zeeverbindingen begin april hervat

27 maart 2022 - 12:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Het scheepvaartverkeer tussen Marokko en Spanje gaat naar verwachting begin april terug van start, nadat het twee jaar stil heeft gelegen. De eerste veerboot vertrekt op 7 april van de haven van Tarifa naar de haven van Tanger.

De heropening van de zeegrenzen volgt op een brief van de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI, waarin hij in naam van Spanje zijn steun betuigt voor het door Marokko voorgestelde autonomieplan voor de Sahara, dat door Madrid wordt beschouwd als de "meest realistische en geloofwaardige" oplossing voor het conflict. Afgelopen woensdag kondigde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, de hervatting van de zeeverbindingen en de operatie Marhaba aan, schrijft Atalayar.

Lees ook: Baleria wacht met ongeduld op Marokkaanse diaspora

De Operatie Transit, die jaarlijks door Spanje en Marokko wordt gecoördineerd, biedt Marokkanen die in Europa wonen de mogelijkheid om via Spaanse havens naar het koninkrijk te reizen, om daar hun zomervakantie door te brengen. In 2020 en 2021 werd de operatie door Marokko afgelast wegens de coronacrisis, aldus officiële bronnen. Gedurende de afgelopen twee jaar konden Marokkanen uit Europa Marokko enkel bereiken via de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië.

Lees ook: Algeciras bereidt zich voor op operatie Marhaba 2022

De situatie heeft geleid tot zware verliezen voor de Spaanse havensector en de toeristische sector. Het nieuws van de hervatting van het passagiersvervoer over zee zal een frisse wind doen waaien voor de Spaanse bedrijven die actief zijn in de havens en zal ook de terugkeer mogelijk maken van migranten vanuit de Canarische eilanden naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team