Zoeken

Marokkaanse diaspora blij met hervatting zeeverbindingen

19 april 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Nadat ze twee jaar gesloten bleven als gevolg van een gezondheids- en diplomatieke crisis, werden de zeeverbindingen tussen Spanje en Marokko vorige week dinsdag eindelijk opnieuw hervat, tot grote vreugde van de Marokkanen die in Europa wonen.

De scheepvaartverbindingen tussen de havens van Algeciras, Tarifa en Tanger, zijn afgelopen dinsdag hervat na een onderbreking van meer dan twee jaar. De operatie Marhaba, die in 2020 en 2021 ook werd afgelast, wordt momenteel voorbereidt. Het enige wat nog moet gebeuren om het verkeer van personen en goederen tussen de twee landen volledig te hervatten, is de heropening van de landsgrenzen in Sebta en Melilla.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: prijs bootticket bekend

Intussen is de terugkeer naar de normale situatie een bron van vreugde voor Marokkanen die in het buitenland wonen, met name in Spanje, waar veel Marokkanen hun verwanten sinds maart 2020 niet meer hebben gezien. "Dit is heel goed nieuws. Ik heb mijn familie al meer dan twee jaar niet meer kunnen bezoeken. Reizen per boot is veel beter dan per vliegtuig, omdat je ook veel meer spullen kunt meenemen," vertelt Abdelkhalek Najmi, een Marokkaan die al vijf jaar in Granada woont, aan La Razón.

Volgens de man, die afkomstig is uit Tanger, heeft de opschorting van operatie Marhaba voor twee opeenvolgende jaren, geleid tot een recordstijging van de overmakingen naar Marokko van in het buitenland wonende Marokkanen. Aangezien ze niet konden reizen, werden ze gedwongen om geld via officiële kanalen naar hun familieleden te sturen. "Met de dure vliegtickets en de eis van PCR-testen, konden we niet naar Marokko reizen. Nu zal het veel gemakkelijker worden", aldus Insaf Boulaala, een Marokkaanse vrouw uit Tetouan die al 15 jaar als maatschappelijk werkster actief is in Granada.

Lees ook: Bootverkeer tussen Almeria en Nador volledig hersteld

Ook duizenden Spanjaarden zijn blij met de hervatting van het passagiersvervoer over zee. Spaanse zakenlieden en toeristen reisden vroeger namelijk ook regelmatig via dit kanaal naar Marokko. "Het is een grote stap in de richting van normaliteit voor Spanjaarden en voor inwoners van beide landen, die de verrijkende ervaring willen beleven van een land dat zo magisch is als Marokko", verklaart Ana Cabeza, eigenares van een reisagentschap. Ze is blij om weer zaken te kunnen doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team