Zoeken

Pedro Sanchez weigerde in Marokko te spreken over Ceuta en Melilla

12 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

In de bespreking tussen de Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI is de kwestie van de territoriale integriteit van Ceuta en Melilla niet aan de orde gekomen. Deze kwestie is wel vastgelegd in het document dat na de ontmoeting van donderdag in Rabat is gepubliceerd. Spanje oordeelt dat het deze kwestie "met niemand hoeft te bespreken".

De Spaanse regeringsleider verzekerde, na zijn standpunt over de Sahara te hebben gewijzigd, dat de territoriale integriteit van Sebta en Melilla is gewaarborgd. De kwestie kwam echter niet ter sprake tijdens zijn bezoek aan Marokko en zijn ontmoeting met Koning Mohammed VI afgelopen donderdag. Dat vernam Ok Diario van bronnen die bij de ontmoeting aanwezig waren.

Lees ook: Spanje keurt kaart Marokko met Sahara goed

Deze belangrijke kwestie werd volgens Moncloa niet vermeld in de verklaring die werd afgelegd na de ontmoeting tussen Pedro Sanchez en Mohammed VI, omdat Spanje de integriteit en soevereiniteit van deze gebieden "met niemand" hoeft te bespreken.

Sanchez verzekerde aan het eind van de ontmoeting met de Marokkaanse monarch, dat de nieuwe relatie tussen de twee landen "voor beide partijen voordelig" is. Hij is er echter niet in geslaagd van Koning Mohammed VI de duidelijke belofte te bekomen dat Marokko de onschendbaarheid van de twee autonome steden op middellange en lange termijn zal respecteren.

Lees ook: Slotverklaring bezoek Pedro Sanchez aan Marokko

Volgens Spaanse diplomatieke kringen zijn de twee landen in de gemeenschappelijke verklaring overeengekomen een werkgroep op te richten om douanecontroles aan de landgrenzen in te stellen. Daarbij worden de twee autonome steden niet specifiek genoemd. "Maar er zijn maar twee landgrenzen," verdedigen regeringsbronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team