Zoeken

Marokko-Spanje, bondgenoten en rivalen!

13 september 2011 - 14:17 - Wereld

©

Marokko en Spanje, officieel strategische bondgenoten, blijven niet minder eeuwige rivalen. De hedendaagse geschiedenis van de antagonistische betrekkingen tussen de twee landen, vaak beladen met valkuilen sinds de crisis van het eiland Perejil / Leila (11 juli 2002), is ingegeven door de wens van de oud-president van de Spaanse regering José Maria Aznar, Marokko te behouden in een situatie van "voortdurende zorg".

Zo mist Spanje geen enkele kans om te proberen Marokko te overschaduwen en de controverse op basis van foutieve informatie te voeden.

In november vorig jaar hadden drie miljoen Marokkanen deelgenomen aan een mars in Casablanca om te protesteren tegen de vijandigheid van de Spaanse Partido Popular en sommige Iberische media tegenover Marokko tijdens de incidenten van 8 november in Laayoune.

Een recent rapport van de Spaanse "National Intelligence Centre" (CNI), gepubliceerd door het dagblad El Pais, beschuldigt Marokko ervan de religie te gebruiken om zijn onderdanen in Spanje, onder controle te houden en Marokkaanse druk lobby’s in Madrid en andere steden te creëren.

De informatie, dat achteraf onjuist bleek, verwees naar een bijeenkomst in Marrakesh in 2008 tussen leden van het Directoraat-generaal voor Onderzoek en Documentatie (DGED), het Ministerie van Islamitische Zaken, imams en leiders van islamitische centra in Spanje. De bijeenkomst was in werkelijkheid gericht op het "leren van de Maliki rite van de Marokkaanse islam, bekend om zijn tolerantie en gematigdheid", aldus de nieuwssite Atlantico.

Abdelmalek Alaoui, auteur van het artikel op Atlantico, komt ook terug op een informatie doorgegeven door verschillende Spaanse media, dat aangaf dat de Marokkaanse minister van Cultuur, Bensalem Himmich, aan Spanje had gevraagd om de winsten van het Alhambra paleis, bijna 453 miljoen, te delen met Marokko vanwege zijn historische rechten op dit gebouw. De foute informatie was onder anderen gepubliceerd door ABC die deze had overgenomen van ultranationalistische Spaanse sites en de manipulatie nadien had erkend.

Spanje, zeer aangedaan door de economische crisis dat zowel haar economie als haar sociale structuren raakt, zou wanhopig proberen de schuld van haar eigen fouten naar Marokko toe te schuiven en het immigratiebeleid terug in handen te krijgen, aldus experts in Marokkaans-Spaans politiek.

Het bezoek in september gepland van de controversiële hoofd van de Partido Popular, Mariano Rajoy, naar Ceuta en Melilla, zal de spanningen tussen de twee landen hoogstwaarschijnlijk aanwakkeren. Ondertussen blijven Spaanse vertegenwoordigers wel beweren dat Marokko een strategische bondgenoot is, maar de waarschijnlijke komst aan de macht van de Partido Popular kan een fatale slag betekenen voor de betrekkingen tussen de twee landen.

In zijn laatste boek "Marokko-Spanje, de schaduwoorlog (2000-2010) ", zegt de Marokkaanse journalist Omar Dahbi, dat Marokko genoeg heeft laten zien dat ze van Spanje een echte economische, politieke en veiligheidspartner wil maken, maar dat bij de Spaanse regering nog steeds een onzichtbare reactionaire houding is, voor de welke Marokko steeds een bedreiging betekent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team