Zoeken

Spanje wil "vrijwillige terugkeer" aantrekkelijk maken

8 april 2011 - 09:04 - Wereld

©

Spanje is van plan een nieuwe immigratiewet goed te keuren die een vergemakkelijkte terugkeer in het land belooft aan allochtonen die aansluiten aan het programma van "vrijwillige terugkeer" naar hun land van oorsprong.

Deze wet zal de migranten doen genieten van een "prioritaire terugkeer" in Spanje op voorwaarde dat zij voldoen aan een aantal eisen. Ze moeten drie jaar in het buitenland verblijven en over een werkovereenkomst beschikken wanneer ze terugkomen. Migranten die terugkeren naar Spanje en voldoen aan de bovengenoemde voorwaarden krijgen een lange termijn verblijfsvergunning gelijk aan de vergunning die ze hadden vóór hun vertrek.

Het programma van "vrijwillige terugkeer", die schatte op een terugkeer van 100.000 migranten naar hun land van herkomst, heeft bijna drie jaar na zijn lancering maar 30.000 mensen overtuigd, vooral afkomstig uit Latijns-Amerika.

De Spaanse bevolking bestaat ter hoogte van 12% uit allochtonen (vijf miljoen) met een meerderheid van Marokkanen. De Spaanse regering had deze programma van vrijwillige terugkeer opgezet ten gevolg van de economische crisis waarin het land sinds 2008 druipt. Het werkloosheidspercentage is er van 20,4%, één van de hoogsten in Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team