Zoeken

Facies controles in Spanje veroordeeld door Amnesty International

21 december 2011 - 11:30 - Wereld

©

Facies controles, heel gebruikelijk in Spanje sinds 2003, werden vorige week aan de kaak gesteld door Amnesty International, die van mening is dat dit proces van identificeren van mensen op basis van etnische of raciale afkomst en/of uitzicht niet wettelijk is.

Deze praktijken worden vaak veroordeeld door de Spaanse burgermaatschappij en geven "aanleiding tot stigmatisering, vooroordelen en criminaliseren van vreemdelingen’’ zegt Miguel Angel Calderon, woordvoerder van Amnesty International in Spanje.

Amnesty International noemt het gebruik van facies controle "onwettig en vernederend", want het volstaat een getinte huidskleur te hebben of er "niet-Spaans uit te zien" om gecontroleerd of gearresteerd te worden. Verschillende NGO’s hebben de Europese Unie en de nieuwe Spaanse regering, die aan de macht komt aanstaande donderdag, gevraagd om deze praktijken, die een grove schending van de Rechten van de Mens zijn, te doen stoppen.

Facies controle die aan de kaak gesteld wordt door Amnesty International, komt veel voor in Spanje, maar ook Frankrijk, Italië, Duitsland en andere Europese landen, aldus Amnesty International.

Bladna.nl