Zoeken

Marokko verhoogt prijs sigaretten

21 december 2023 - 21:00 - Marokko

©

Rokers in Marokko krijgen weer te maken met een prijsverhoging van sigaretten, een besluit dat definitief is goedgekeurd en begin 2024 in werking zal treden.

Vanaf 1 januari 2024 wordt een prijsstijging van 1 tot 2 dirham op sigaretten verwacht als onderdeel van de begroting voor 2024, die gericht is op het verhogen van de inkomsten zonder nieuwe directe belastingen. Terwijl een pakje momenteel gemiddeld 35 dirham kost, maakt deze verhoging deel uit van een breder beleid om het roken te verminderen, maar het voedt ook de bloeiende zwarte markt.

Lees ook: Marokko gaat belasting op shisha en elektronische sigaretten verhogen

De verhoging van de tabaksprijzen is een van de fiscale maatregelen die door de regering zijn geïmplementeerd om, naar verluidt, roken te ontmoedigen. Eerdere verhogingen lijken echter weinig effect te hebben gehad op de consumptie van sigaretten. Sommigen beweren dat dit beleid de precaire situatie van rokers verergert, terwijl anderen pleiten voor een focus op preventie en een verbod op tabaksreclame. Ondanks deze verschillen zijn velen het erover eens dat de smokkel van sigaretten onvermijdelijk zal doorgaan.

Lees ook: Marokko: sigaretten worden duurder

De belasting op tabak blijft een belangrijke inkomstenbron voor de Marokkaanse staat, met een verwachte opbrengst van 12,5 miljard dirham voor 2023, een stijging van 5,82% ten opzichte van 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team