Zoeken

Prijs gasfles in Marokko fors omhoog vanaf april

9 maart 2024 - 08:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering schrapt de subsidie op gasflessen. Vanaf 1 april 2024 gaat de prijs van 40 naar 50 dirham, de eerste stap in een geleidelijke verhoging over drie jaar.

Deze beslissing, aangekondigd in oktober 2023 door premier Aziz Akhannouch, maakt deel uit van een bredere hervorming van het subsidiestelsel. Het doel is om de sociale uitkeringen beter te richten en de druk op de overheidsfinanciën te verlichten.

Lees ook: Marokko: btw afgeschaft op bepaalde producten?

Tijdens een persconferentie op 7 maart herhaalde Mustapha Baitas, woordvoerder van de regering, de vastberadenheid van de regering om deze hervorming door te voeren. "Deze maatregelen passen in een breder plan voor sociale bescherming," benadrukte hij, eraan toevoegend dat de financiering van directe steun aan gezinnen aanpassingen vereist.

De regering wil dus af van de algemene subsidies en overstappen op een systeem van gerichte hulp. Er is een programma voor directe sociale bijstand opgezet voor arme gezinnen die geregistreerd zijn in het ’gemeenschappelijk sociaal register’.

De stijging van de gasprijs zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor het budget van Marokkaanse huishoudens, vooral de armste. Daarom heeft de regering een geleidelijke verhoging over drie jaar gepland. Hiermee krijgen de Marokkanen de tijd om zich aan te passen aan deze verandering en alternatieven te zoeken, indien nodig.

Lees ook: Marokkanen slachtoffer onbegrijpelijke stijging eierprijzen

De beslissing is niet zonder kritiek. Sommigen vrezen dat de prijsstijging van gas de inflatie zal aanwakkeren en de toch al moeilijke situatie van de meest kwetsbaren zal verergeren. De regering verzekert echter dat het programma voor directe sociale bijstand de impact van de maatregel op de armste gezinnen zal compenseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team