Zoeken

Marokko gaat belasting op shisha en elektronische sigaretten verhogen

13 november 2022 - 22:00 - Economie

©

Marokko wil de belastingen op shisha en elektronische sigaretten verhogen. Een besluit dat bedoeld zou zijn om de gezondheid van consumenten, met name jonge Marokkanen, te beschermen.

Een nieuwe reeks belastingen is goedgekeurd door de Commissie voor Financiën en Economische Ontwikkeling. De consumenten zullen 675 dirham per 1000 gram waterpijptabak (m3assel) betalen. Deze nieuwe belasting "is bedoeld om de gezondheid van de consumenten, met name jongvolwassenen, te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de consumptie en de afhankelijkheid van deze producten", zo luidt het.

Lees ook: Alcohol levert Marokkaanse staat veel inkomsten op

De Marokkaanse regering rechtvaardigt haar besluit om de belasting te verhogen ook door studies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaruit blijkt dat rookproducten met een mengsel van vruchten en kruiden zonder tabak, die voor waterpijpen worden gebruikt, een vergelijkbaar risico inhouden als tabaksproducten.

Lees ook: Marokko: oppositie voert actie tegen alcohol en tabak

Om de nieuwe belasting in te voeren, stemde de regering eerst een amendement op de begrotingswet van 2023, dat tot doel heeft de belastinggrondslag uit te breiden tot tabaksvrije shisha en elektronische sigaretten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team