Zoeken

Marokko verscherpt sancties tegen eigenaren gevaarlijke honden

31 maart 2021 - 16:40 - Marokko

©

Marokko wil de veiligheidsopdrachten intensiveren en voortzetten. Één daarvan is het tegengaan van het domesticeren van honden die als gevaarlijk worden beschouwd. In die zin heeft het Directoraat-generaal voor Nationale Veiligheid (DGSN) een nieuw memorandum uitgebracht.

In dit memorandum dringt het DGSN aan op de noodzaak om veiligheidsoperaties die gericht zijn op de bestrijding van het bezit, de begeleiding, het temmen en het inzetten van honden die als gevaarlijk worden beschouwd te intensiveren en voort te zetten. Deze honden vormen een bedreiging voor de veiligheid van burgers. In het document wordt verwezen naar de bepalingen van wet 56-12 betreffende "de preventie en bescherming van personen tegen de gevaren van honden", die het bezit, het domesticeren, de aankoop, de verkoop en het fokken van als gevaarlijk geclassificeerde honden verbiedt.

Volgens deze wet die in augustus 2013 werd aangenomen is "een gevaarlijke hond, een hond die door de aard van zijn ras of zijn morfologische kenmerken gevaarlijk voor de mens wordt geacht". De wet werd aangenomen na een sterke toename van het aantal hondenbeten. Marokko registreert 50.000 gevallen per jaar. Veel mensen zijn gebeten door gevaarlijke honden, waaronder pitbulls en rottweilers.

Volgens het nieuwe memorandum zal het bezit van gevaarlijke honden als een strafbaar feit worden beschouwd. Hondenbezitters die van overtreding van de wet worden beschuldigd, riskeren een maximumstraf van vijf jaar gevangenisstraf en boetes tot 50.000 dirham.

Uit deze richtlijnen blijkt de bereidheid van de DGSN om vastberaden op te treden om het fokken en temmen van gevaarlijke honden tegen te gaan. Temeer dat er herhaaldelijk is geconstateerd dat verdachten deze honden gebruiken om politieagenten te beletten interventies uit te voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team