Zoeken

Marokko waarschuwt Algerije voor terroristische dreiging

13 april 2021 - 12:00 - Marokko

©

Volgens de directeur van het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ), Cherkaoui Habboub, zouden Marokko en Algerije beter met elkaar moeten samenwerken om terrorisme te bestrijden. Hij waarschuwt dat beide landen te maken hebben met deze dreiging.

"Daesh probeert uit te breiden in de Maghreb-regio, de Sahelregio en in Afrika. Er moet een nauwe samenwerking zijn tussen landen, want het is niet mogelijk om terrorisme te bestrijden zonder de samenwerking te intensiveren. Alle landen werken met ons samen behalve buurland Algerije", zegt Habboub in een interview met televisiezender Al Shark. Dit gebrek aan samenwerking brengt volgens hem de veiligheid van zowel Algerije als Marokko in gevaar. Hij wijst op de gevaarlijke verstrengeling tussen de separatistenbeweging Polisario, die wordt gesteund door Algerije, en de Islamitische Staat in de Grote Sahara. Deze tak van Daesh wordt geleid door Adnane Abou Al Walid Al Sahraoui, een man die afkomstig is uit de stad Laayoune. Hij zou ook leiding geven aan de vluchtelingenkampen in Tindouf in Algerije en tevens lid zijn van het Polisario-front.

"Vóór zijn organisatie van de Islamitische Staat in de Grotere Sahara was Adnane Abou Al Walid Al Sahraoui de woordvoerder van de Unification Organization en de Jihad-beweging in West-Afrika, die aan de basis lag van de ontvoering van drie mensen die voor de Humanitaire organisatie van de Verenigde Naties werkten in 2011", vertelt Habboub. De Polisario heeft volgens de directeur van het BCIJ meegewerkt aan deze ontvoering en aan verschillende aanslagen in Mali, Niger en Burkina Faso tussen 2015 en 2020.

Tijdens een eerder bezoek van de Franse legergeneraal François Lecointre aan Algerije, legde de voormalige stafchef van het Algerijnse Nationale Volksleger (ANP), Said Chengriha, nog een verklaring af over de Algerijnse strijd tegen terrorisme. "Algerije is van mening dat de veiligheid en stabiliteit van zijn buren rechtstreeks verband houdt met zijn eigen veiligheid", verklaarde Chengriha. Ook zei hij dat, "Algerije zich bewust is van de omvang van het gevaar dat terrorisme vormt voor de territoriale veiligheid en stabiliteit".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team