Zoeken

Marokko loopt groot risico op tsunami’s

12 augustus 2021 - 12:00 - Marokko

©

Spaanse onderzoekers van de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) hebben onlangs in een studie aangegeven dat onderwater-springfouten een groter potentieel hebben om tsunami’s aan de kust te veroorzaken dan eerder werd gedacht.

Het werk dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Scientific Reports, analyseert de actieve Averroes breuklijn, gelegen in de Alboran zee, en legt bloot welke nabijgelegen kustgebieden kunnen worden getroffen door de komst van tsunamigolven, alsmede de omvang die de overstromingen kunnen bereiken.

Lees ook: Tsunami’s en stijgende zeespiegel bedreigen Marokko

Het onderzoeksteam berekende het gedrag van de watermassa’s in de Alboran zee in geval van een nieuwe seismische gebeurtenis op de breuklijn, en concludeerde na analyse dat kustgebieden hierdoor zouden kunnen worden getroffen. Volgens de mogelijke scenario’s zouden de tsunamigolven de noordkust van Marokko en de zuidkust van Spanje zwaar kunnen treffen. De golven kunnen tot zes meter hoog worden en zouden tussen 21 en 35 minuten nodig hebben om de noordkust van het koninkrijk te bereiken, meldt Okdiario.

Lees ook: Marokko test tsunami-waarschuwingssysteem

"Dit is te snel voor het huidige waarschuwingssysteem om succesvol te kunnen werken", waarschuwt Ferran Estrada, een onderzoeker aan het Instituut voor Mariene Wetenschappen (ICM-CSIC), die aanbeveelt om de systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor tsunami’s opnieuw te evalueren. "Reuzengolven kunnen een bedreiging vormen voor de bevolking die aan de kust woont, schade toebrengen aan de infrastructuur op zee en aan land, een economische crisis en een milieucatastrofe veroorzaken", voegt hij eraan toe. Het is "van essentieel belang de preventieve maatregelen te verbeteren om de gevolgen van een mogelijke tsunami te verzachten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team