Zoeken

Hoe groot is het risico op een tsunami in Marokko?

5 november 2023 - 23:00 - Marokko

©

Ondanks dat de kans relatief klein is, bestaat er in Marokko wel degelijk een risico op een tsunami. Het koninkrijk heeft maatregelen getroffen en beschikt over een nationale strategie om de gevolgen van natuurrampen te beperken.

In het verleden hebben tragische gebeurtenissen zoals de aardbeving van Lissabon in 1755, gevolgd door een tsunami, de Atlantische en Mediterrane kusten getekend. Toch zijn dergelijke natuurrampen zeldzaam vergeleken met het aantal aardbevingen in Marokko.

Lees ook: Marokko bereidt zich voor op tsunami

Nacer Jabbour, hoofd van de afdeling bij het Nationaal Instituut voor Geofysica, benadrukte tegenover SNRTnews dat "het risico blijft bestaan". Volgens hem zijn alle Marokkaanse kusten, vooral de laaggelegen gebieden, kwetsbaar voor golven die tot 12 meter kunnen bereiken. "Om deze natuurrampen het hoofd te bieden, heeft Marokko de nationale strategie voor risicoreductie 2020-2030 ingevoerd, met een focus op aardbevingen, tsunami’s en overstromingen. De huidige initiatieven omvatten onderzoek naar een vroegtijdig waarschuwingssysteem en bewustwordingscampagnes," liet hij weten.

Volgens de seismoloog dienen aardbevingen en waarschuwingssystemen op mobiele telefoons als natuurlijke waarschuwingen voor burgers. "Bij een gevoelde aardbeving is het belangrijk om onmiddellijk te evacueren naar hoger gelegen gebieden, meer dan 15 meter boven zeeniveau", benadrukte hij. Hij wees er tevens op dat kleinere tsunami’s, soms slechts enkele centimeters hoog, ook kunnen dienen als waarschuwingen voor grotere en verwoestende golven.

Lees ook: Natuurrampen kosten Marokko jaarlijks miljarden dirhams

Om het tsunamirisico effectief aan te pakken, raadt Nacer Jabbour beheerders van gevoelige kustfaciliteiten aan om gedetailleerde noodplannen op te stellen, waarbij de rollen van alle betrokkenen duidelijk worden gedefinieerd. Deze maatregelen moeten helpen om Marokkanen te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van een eventuele tsunami.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team