Zoeken

Marokko: risico op tsunami door vulkaan op Canarische Eilanden?

22 september 2021 - 17:00 - Gemeenschap

©

Sinds de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma op de Canarische Eilanden op zondag 19 september, circuleren er berichten over het risico van een ’megatsunami’ in Marokko. Nacer Jabour, afdelingshoofd van het Nationaal Instituut voor Geofysica (ING), stelt gerust.

"Volgens huidige en vroegere waarnemingen van de wetenschappelijke gemeenschap, heeft een catastrofaal scenario met veel slachtoffers en grote materiële schade, zoals in Azië, minder dan 1% kans om zich voor te doen. Het eiland zou dan helemaal gedestabiliseerd moeten worden, waarbij de helft van het eiland door de Atlantische Oceaan zou worden overspoeld, voordat het volledig onder de golven zou verdwijnen," verklaart Nacer Jabour aan Médias24.

Lees ook: Marokko loopt groot risico op tsunami’s

We zien volgens hem momenteel een punctuele uitbarsting die dreigt te lijken op degene die zich in 1971 heeft voorgedaan. "Tijdens die periode is er geen tsunami geweest, afgezien van een aantal vulkaanbevingen die enkele weken hebben geduurd. En er zijn geen slachtoffers gevallen en nog minder in het buurland Marokko," vervolgt hij. We zijn vandaag gewoon getuige van het vrijkomen van gas, magma en lava die van de hellingen naar beneden stromen, zonder brandende wolken of krachtige explosies, en die dus geen menselijke slachtoffers op het eiland zouden mogen veroorzaken.

Lees ook: Tsunami’s en stijgende zeespiegel bedreigen Marokko

"Hun traject is afhankelijk van de wind en we weten nog niet of ze richting de Atlantische Oceaan op zullen gaan, naar de kant van het Amerikaanse continent of in de richting van onze kusten. Daar is er geen zekerheid over, want de meteorologie zal het overnemen," zegt de deskundige. Volgens hem is het enige echte risico dat zich kan voordoen, een gebrek aan zichtbaarheid voor de luchtvaart, zoals in IJsland is gebeurd met miljarden deeltjes in de lucht die alle luchthavens lam legden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team