Zoeken

Marokko wil recyclingcentrum oprichten voor afgedankte vliegtuigen

28 april 2021 - 19:40 - Economie

©

De Marokkaanse Luchthavenautoriteit (ONDA) wil een centrum gaan oprichten waar vliegtuigen kunnen worden gestald en afgedankte vliegtuigen ontmanteld en gerecycled kunnen worden.

Het centrum moet op een terrein van 10 hectare in de buurt van de luchthaven Oujda Angad worden gebouwd. De aanbesteding van het project is al begonnen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hun plannen voor de bouw en de exploitatie van het centrum vóór 8 juni naar de ONDA sturen. Het bedrijf dat wordt verkozen krijgt een vergunning voor 10 jaar.

De luchtvaartsector heeft het wereldwijd zwaar te verduren door de gevolgen van de corona-pandemie. De International Air Transport Association (IATA) meldt dat de sector in 2020 meer dan 84 miljard dollar aan schade heeft geleden.

De ONDA denkt vooral dat er veel te verdienen valt aan de opslag van vliegtuigen. Voor toestellen die tijdelijk niet gebruikt worden is het vaak goedkoper om ze in een opslagcentrum te parkeren dan op een luchthaven. De opslag van vliegtuigen is in landen als de Verenigde Staten, Spanje en Australië gemeengoed.

Het demonteren van vliegtuigen zal ook voor winst moeten zorgen. Onderdelen van de motoren kunnen worden hergebruikt voor de reparatie of de bouw van vliegtuigen. Daarnaast kunnen de onderdelen en de grondstoffen van airconditioningsystemen, uitwerpkokers en landingsgestellen worden gebruikt voor de productie van auto’s en fietsen

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team