Zoeken

IMF: Marokkaanse economie zal snel herstellen van coronacrisis

21 oktober 2021 - 15:40 - Economie

©

Marokko is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een voorbeeld voor het post-pandemische economische herstel. De instelling prees de verschillende beleidsmaatregelen die het koninkrijk heeft genomen om de gevolgen van de crisis te verzachten, die de hele wereldeconomie diep geraakt heeft.

Marokko, dat met name door zijn buurlanden en internationale instellingen als een model van Covid-19 management wordt beschouwd, heeft niet beknibbeld op financiële middelen, om de crisis het hoofd te bieden, schrijft Le 360.

Lees ook: Marokko: economische groei van 5,3% verwacht in 2021

In het rapport "Regional Economic Outlook", geeft het IMF aan dat "Marokko één van de landen is die het snelst en het doeltreffendst hebben gereageerd om de gezondheidscrisis te bestrijden". Dankzij een aantal fiscale, monetaire en financiële maatregelen is de Marokkaanse economie er vorig jaar "in geslaagd de gevolgen van deze crisis te beperken", aldus de instelling.

"Dit herstel zal in de toekomst worden versterkt omdat de cijfers aantonen dat de exportgroei sterk is en de landbouwsector, die een belangrijke activiteit in Marokko vertegenwoordigt, zich dit jaar solide herstelt. Daarnaast materialiseert het vermogen van de Marokkaanse economie om de normale activiteit te hervatten zich ook," aldus Jihad Azou, directeur van de afdeling Midden-Oosten en Centraal-Azië van het IMF.

Met betrekking tot de vaccinatiecampagne zegt de financiële instelling dat Marokko tot de landen in de regio behoort die een "goede vooruitgang hebben geboekt op het gebied van vaccinatie". Ze herinneren aan het feit dat op regionaal niveau, evenals wereldwijd, "het versnellen van de aanschaf en de distributie van vaccins op korte termijn de topprioriteit blijft om levens te redden, het herstel te bevorderen en te voorkomen dat de kloof groter wordt".

Lees ook: Marokko in top-5 Afrikaanse economieën van Forbes

Op sociaal gebied "is Marokko erin geslaagd sociale steun te verlenen aan meer dan 5 miljoen gezinnen die in de informele sector werkzaam zijn. Ook de versnelde vaccinatie en de maatregelen die zijn genomen om de gevolgen van de gezondheidscrisis voor de economie te beperken, hebben ervoor gezorgd dat Marokko zich in 2021 snel heeft hersteld. Voor dit jaar wordt een groei van 5,7% verwacht, wat in feite de krimp compenseert die de Marokkaanse economie vorig jaar heeft doorgemaakt," aldus IMF.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team