Zoeken

Marokkaan nieuwe leider Al-Qaeda?

6 augustus 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Marokkaan Abd al-Rahman al-Maghrebi zou de opvolger kunnen worden van Ayman al-Zawahiri, de leider van Al-Qaeda die afgelopen zaterdag werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in Kaboel, Afghanistan.

Volgens deskundigen zijn er een aantal topkandidaten om de militante organisatie over te nemen: de Marokkaan Abd al-Rahman al-Maghrebi, de Algerijn Yezid Mebarek, bekend als Abu Ubaydah Yusuf al-Anabi, en de Egyptenaren Saif al-Adel, voormalig luitenant-kolonel van de Speciale Strijdkrachten en oudgediende van Al Qaeda, en Abu Abdelkarim al-Masri, leider van de Syrische groep Houras al-Din.

Lees ook: Marokko in hoogste staat van paraatheid na dood Al Qaeda-leider

De Marokkaan Abd al-Rahman al-Maghrebi maakt het meeste kans. Hij is niet alleen een hoge Al Qaeda-functionaris, maar ook de schoonzoon van al-Zawahiri. Hij was de directeur-generaal van Al-Qaeda in Afghanistan en Pakistan. Hij wordt door de FBI gezocht voor een verhoor in verband met zijn lidmaatschap van Al-Qaeda, meldt France24.

Al-Maghrebi studeerde softwareprogrammering in Duitsland voordat hij naar Afghanistan verhuisde, waar hij werd uitgekozen om de belangrijkste mediavleugel van Al Qaeda te beheren, aldus de FBI. Uit documenten die werden teruggevonden tijdens de operatie waarbij Bin Laden werd gedood, bleek dat al-Maghrebi jarenlang een rijzende ster in de groep is geweest.

Lees ook: Marokkaanse strijder die Daech verliet getuigt (video)

Maandag kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan dat Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri gedood was met een drone-raket, terwijl hij op een balkon stond in zijn huis in het centrum van Kaboel. Het is de grootste slag voor de organisatie sinds de dood aan van de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Osama bin Laden, die in 2011 tijdens een Amerikaanse inval in Pakistan werd gedood.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team