Zoeken

Marokko ontwikkelt droogtebestendige granen

22 maart 2023 - 11:00 - Marokko

©

De nieuwe graanrassen die in Marokko worden ontwikkeld zijn afgeleid van voorouderlijke granen die duizenden jaren zonder menselijk ingrijpen, in barre klimatologische omstandigheden hebben overleefd.

De landbouw lijdt onder de opwarming van de aarde. In veel landen worden gewassen vernield door de aanhoudende droogte, waardoor de voedselsoevereiniteit wordt bedreigd. Ook Marokko wordt de laatste jaren getroffen door een steeds intensere droogte (69% verlies van de graanproductie in het seizoen 2021-2022). Daarom wordt er nu een beroep gedaan op de wetenschap. In het kader van het DIIVA-PR-project, dat tot doel heeft meer droogtebestendige granen te produceren, zijn zes nieuwe variëteiten van tarwe en gerst ontwikkeld, aldus ICARDA (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas) en Crop Trust, de internationale afdeling voor landbouwonderzoek van de Verenigde Naties, meldt Sudouest.

Lees ook: Marokkaanse steden verbieden teelt meloenen

De nieuwe soorten tarwe (Nachit, Jabal en Jawahir) en gerst (Chiffa, Assiya en Khnata) zijn niet alleen beter bestand tegen droogte, maar bieden ook een hogere opbrengst en een betere voedingswaarde. Ze zijn ontwikkeld na een onderzoek van tien jaar, waarbij gebruik is gemaakt van de genetische hulpbronnen van voorouderlijke granen, die bewaard worden in de genenbank van het ICARDA in Rabat. Dit zijn granen die zonder menselijk ingrijpen, al duizenden jaren overleven in verschillende regio’s van de wereld, onder moeilijke klimatologische omstandigheden.

De ICARDA- en INRA-onderzoekers (Nationaal Instituut voor Agronomisch Onderzoek), hebben de zaden getest op droge Marokkaanse bodems, die gedurende meerdere jaren zijn blootgesteld aan ernstige droogte. Alleen de meest resistente variëteiten werden gezaaid. Ze werden vervolgens geoogst door landbouwers van een dertigtal bedrijven. Er werden zes zaden geselecteerd die het best aan de verwachtingen van landbouwers en wetenschappers voldoen. Deze zullen binnenkort in het hele land kunnen worden verbouwd.

Lees ook: Marokko verliest 79% graanproductie

Ook andere landen werken aan de ontwikkeling van graanvariëteiten die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. In de Verenigde Staten hebben onderzoekers van de Universiteit van Californië een nieuwe tarwesoort gecreëerd, met langere wortels die dieper kunnen gaan om water op te nemen en meer voedingsstoffen kunnen bereiken. Volgens de wetenschappers, die hun resultaten publiceerden in het tijdschrift Nature Communications, zou deze nieuwe soort de productie van verschillende landen kunnen redden, die door droogte worden bedreigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team