Zoeken

Watermeloenen zijn luxeproduct geworden in Marokko

11 mei 2023 - 22:00 - Marokko

©

De prijs van watermeloenen is in Marokko drastisch gestegen en dat baart de consumenten zorgen. Terwijl ze traditioneel tegen de betaalbare prijs van twee dirham per kilo werden verkocht, kosten ze nu meer dan 25 dirham.

Watermeloenen behoren nu, samen met avocado’s, tot de duurste vruchten op de Marokkaanse markt, zo verneemt de krant Assabah. De consumenten worden geconfronteerd met buitensporige prijzen, waardoor ze geen hele watermeloen meer kunnen kopen, terwijl een aantal jaren geleden zelfs nog tonnen watermeloenen werden weggegooid.

Lees ook: Marokkaanse steden verbieden teelt meloenen

In de supermarkten kunnen de prijzen oplopen tot 300 dirham voor een watermeloen van topkwaliteit uit Zagora. De situatie is des te zorgwekkender voor veel arbeiders, aangezien de kosten van een watermeloen gelijk zijn aan drie dagen salaris, of 100 dirham per dag, aldus de krant. Dit staat in schril contrast met de harde kritiek die watermeloenen vorig jaar ten deel viel, vooral die uit Zagora. Alarmerende uitspraken van een predikant hebben toen twijfel gezaaid over de veiligheid van watermeloenen, met negatieve gevolgen voor de landbouwers en handelaren.

Lees ook: Marokko bij grootste fruitexporteurs ter wereld

De prijsstijging zou ook het gevolg kunnen zijn van de maatregelen die de autoriteiten hebben genomen om de teelt van watermeloenen te reguleren vanwege de droogte, de uitputting van de watervoorraden en de daling van het grondwaterpeil, waardoor het areaal voor watermeloenen kleiner is geworden en vraag en aanbod voor de vrucht uit balans zijn geraakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team