Zoeken

Ramadan in Marokko: dadels voor alle budgetten

22 maart 2023 - 20:58 - Marokko

©

Aan de vooravond van de maand Ramadan kan men in de veelbezochte Derb Mila markt in de wijk El Farah in Casablanca, een rijk en gevarieerd aanbod vinden van Marokkaanse en Arabische dadels, vanaf slechts 25 dirham per kilo.

Ondanks de stijging van de voedselprijzen zullen Marokkanen zich dit jaar niet van dadels hoeven te onthouden tijdens de maand Ramadan, die deze week van start gaat. Op de Derb Mila markt in Casablanca zijn de "Majhoul" dadels het populairst vanwege hun kwaliteit en smaak. Verschillende andere dadelsoorten zoals Boussakry, Boufkouss, Jihel, Bousstehmi, Tarzawa, El Aziza en Kholt, worden ook aangeboden aan de klanten van de markt, vertellen marktkramers aan M24.

Het aanbod is zeer overvloedig en de prijzen variëren naargelang de kwaliteit en de variëteit van de dadels, zegt Mohcen El Alaoui, een handelaar in dadels en gedroogde vruchten op de markt. Hij verzekert dat de prijs betaalbaar is en binnen het bereik blijft van iedereen. Majhoul wordt verkocht voor ongeveer 130 dirham per kilo voor het grote formaat en tussen 75 en 80 dirham voor het kleine formaat, terwijl andere nationale variëteiten van dadels worden verkocht tussen 25 en 50 dirham per kilo, zegt hij, erop wijzend dat de droogte van de laatste jaren in Marokko gevolgen heeft gehad op de lokale productie van dadels.

De prijzen van Marokkaanse dadels zijn in een jaar tijd met 30% gestegen, zegt Youssef Chamli, ook een handelaar in Derb Mila. Hij noemt als voorbeeld de Jihl variëteit waarvan de prijs vorig jaar varieerde tussen 10 en 35 dirham per kilo, tegen 25 tot 50 dirham dit jaar. Toch vinden sommige handelaren dat ze niet mogen klagen. Dit is ook het geval van Abdelkrim Belkassab, die verzekert dat het welvaartsniveau van zijn klanten niet is gedaald. Hij merkt het aan de trouw van deze laatsten, die alleen bij hem kopen.

Verschillende klanten op de markt zeggen dat zij een voorkeur hebben voor Marokkaanse dadels vanwege hun bijzondere smaak, terwijl een minderheid de voorkeur geeft aan dadels uit Arabische landen. Dadels zijn een essentieel product tijdens de maand Ramadan. Volgens voedingsdeskundigen is de vrucht zeer rijk aan fosfor, calcium, magnesium, ijzer, kalium en antioxidanten, en hebben dadels ook een uitstekend gehalte aan koolhydraten en voedingsvezels.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team