Zoeken

Marokko doet onderzoek naar vrouwen en kinderen in Syrie en Irak

7 december 2020 - 19:00 - Wereld

©

Er komt in Marokko een parlementair onderzoek naar de Marokkaanse vrouwen en kinderen die in Syrië en Irak vastzitten.

Een anonieme bron vertelt aan website Kech24 dat maandag de eerste vergadering hierover zal plaatsvinden. De commissie zal onder leiding staan van de politieke oppositiepartij PAM. Er zal een werkplan worden samengesteld voor de uitvoering van het onderzoek. Het initiatief werd in januari van dit jaar al voorgesteld.

De Marokkaanse vrouwen hebben meerder malen aandacht gevraagd voor hun situatie. Tientallen vrouwen en kinderen leven in vluchtelingkampen in Syrië en Irak en kunnen geen kant op. Parlementslid Abdellatif Ouahbi verwees naar een onderzoek dat is gedaan naar hun leefomstandigheden.

De verantwoordelijke secretaris-generaal deed een verzoek bij de commissies van justitie, wetgeving en mensenrechten om de mogelijkheden voor het terughalen van de vrouwen en hun kinderen te onderzoeken. Zij zouden "slachtoffers zijn van een humanitaire ramp". Ook wordt gekeken naar hoe de vrouwen weer terug kunnen keren in de Marokkaanse samenleving.

Vorig jaar stelde het hoofd van de veiligheidsdienst BCIJ, Abdelhak Khiame, nog dat vrouwen vrijgesteld worden van berechting als ze terugkomen naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team