12 februari 2021 - 12:40 - Wereld
De Tilburgse Fatima H. bleef een zestal jaar bij terreurgroep Daesh in Syrië. Deze week moest ze als één van de eerste vrouwen van een nieuwe lichting terugkeerders voor de rechter in Nederland verschijnen. Het OM wil zwaardere straffen voor vrouwen die tot op het eind bij Daesh bleven.
De 25-jarige Fatima H. behoort tot de groep vrouwen die in Syrië bleven tot aan de val van Daesh en het kalifaat. Eerder teruggekeerde vrouwen zoals Laura H. uit Zoetermeer en Senabel al-N., kregen niet al te zware straffen. Maar de groep vrouwen die de komende maanden voor de rechtbank verschijnen bleven veel langer in Syrië. Na de val van Daesh belandden ze in detentiekampen in Noord-Syrië, waar ze vaak maanden of jaren vastzaten. Ze slaagden er in om te ontsnappen met behulp van smokkelaars en meldden zich bij een Nederlands consulaat in Turkije.
Fatima H. werd gecharmeerd door de verhalen van Europese vrouwen die daar al waren en vertrok in 2013 als 17-jarige naar Syrië, waar zij tot aan het einde van 2019 verbleef. Ze was getrouwd met de Belgische jihadist Ali el Morabit, die een leidinggevende rol had bij Daesh. Ze kregen samen twee kinderen die met Fatima terugkwamen. El Morabit is waarschijnlijk in Syrië omgekomen. Hij is in België bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld, schrijft het AD.
De Tilburgse zegt, net als veel vrouwen van Syriëstrijders voor haar, dat ze vooral binnen is gebleven en niet op de hoogte was van wat er buiten gebeurde. Ook over de activiteiten van haar man wist ze niet veel, hij weigerde om haar vragen daarover te beantwoorden. "Dat waren niet mijn zaken, zei hij. En hij werd agressief." Ze vertelde ook naar Syrië te zijn gegaan om "mensen daar te gaan helpen". "Ik ging er niet per se heen om een man te zoeken."
De rechtbank stelt zich vragen over haar versie, onder meer omdat er in het dossier documenten van de FBI zitten waaruit blijkt dat ze in de whatsappgroep ‘Martkplaats van het kalifaat’ zat, waar bomgordels, wapens en kinderkleding te koop werden aangeboden. Fatima zou daar een vraag hebben gesteld over wapens, maar beweert niet meer te weten waarom.
Hassan II overwoog plan voor Sahara-confederatie
Marjane opent de aanval op Turkse concurrent BIM
Productie Sandero van Marokko naar Roemenië verplaatst?
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Essaouira beste kuststad van Marokko
Palestijnse premier bedankt Marokko, Hamas zwijgt
"Ik ben een geheim agent!" Marokkaan probeert politie te slim af te zijn
Spanje wil Marokkaanse huizenkopers weren
Zaak tegen politie Gibraltar heropend na dood Mustafa en Mohamed
CIA gebruikt kaart van Marokko met Sahara
Marokko heeft geheime Israëlische drone aangeschaft
Aanslag Barcelona: verdachte rol CNI en Marokkaanse imam
Marokkaanse Mariam vermoord en in brand gestoken in Spanje