Zoeken

Marokko versnelt zoektocht naar olie voor kust Sahara

22 september 2022 - 17:00 - Marokko

©

Marokko en Spanje willen samen naar olie en gas zoeken voor de kust van de Marokkaanse Sahara, ter hoogte van de Canarische Eilanden.

Volgens het zeegrens-akkoord met Spanje heeft Marokko het recht om voor de kust van de Canarische Eilanden bij de Sahara naar olie te zoeken, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Het koninkrijk eist ook bewegingsvrijheid in het gebied om reddingsoperaties uit te voeren. Spanje eist van zijn kant de afbakening van de maritieme ruimte met Marokko op 27° 40 noorderbreedte.

Lees ook: Marokko zou afbakening maritieme gebieden met Spanje blokkeren

Marokko is al gestart met het zoeken naar olie en gas in de wateren die onder zijn soevereiniteit vallen, bevestigt de president van de Canarische Eilanden, Angel Víctor Torres. Hij stelt dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft bevestigd dat de werkgroep tussen Spanje en Marokko "werkt aan een overeenkomst over de soevereiniteit van de wateren rond de Canarische eilanden. We zullen deze te delen ruimte definitief afbakenen".

Lees ook: Zeegrenzen: Rabat en Madrid hervatten onderhandelingen

In het kader van een overeenkomst met het staatsbureau voor koolwaterstoffen en mijnbouw (ONHYM), boort het Italiaanse bedrijf Eni sinds 2017 in het Tarfaya-gebied. Het bedrijf voert exploratiewerkzaamheden uit in een gebied van 23.000 vierkante kilometer voor de kust van Sidi Ifni, Tan Tan en Tarfaya. Het bedrijf heeft 30% van zijn vergunning overgedragen aan Qatar Petroleum, dat 45% van de exploratierechten bezit, terwijl ONHYM 25% in handen heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team