Zoeken

Marokko ontvangt oceanografisch onderzoeksschip

27 maart 2021 - 18:20 - Marokko

©

Het oceanografisch onderzoeksschip "Abu Al-Hassan Al-Marrakchi", dat door Marokko werd aangekocht, is aangekomen in de haven van Agadir.

Het is op vraag van Koning Mohammed VI dat het gloednieuwe schip voor oceanografisch onderzoek de naam draagt van de Marokkaanse geleerde Abu Al-Hassan Al-Marrakchi, een briljant astronoom, wiskundige en geograaf die in 1262 overleed, meldt het dagblad Al Massae.

Het vaartuig werd in de haven van Agadir te water gelaten. Het is 48 meter lang en 12 meter breed en is voorzien van de modernste technologie ten dienste van de multidisciplinaire wetenschappelijke exploratie van de zeebodem. In de komende dagen zal het worden ingezet voor de tracering van de Marokkaanse zeegrenzen, tot grote ontsteltenis van Spanje, dat de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse Sahara nog steeds niet heeft verwerkt.

Het nieuwe schip is een mobiel laboratorium dat het Nationaal Instituut voor Visserijonderzoek (INRH) in staat zal stellen het visserij- en ander wetenschappelijk onderzoek op diepten tot 1000 meter uit te voeren. De kostprijs van het vaartuig is 480 miljoen dirham. Het kon aangekocht worden dankzij een lening van de Japanse regering, in het kader van een overeenkomst die de regeringen van beide landen in 2017 ondertekenden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team