Zoeken

Sound Energy wil gas exporteren van Marokko naar Spanje

8 november 2021 - 20:00 - Economie

©

Het Britse bedrijf Sound Energy is van plan een nieuwe pijpleiding in gebruik te nemen om Marokko van gas te bevoorraden en eventuele overschotten zelfs naar Spanje en Portugal uit te voeren. Marokko importeerde ongeveer 90% van zijn gasverbruik uit Algerije, maar de diplomatieke crisis tussen beide landen heeft geleid tot het einde van deze overeenkomst.

De niet-verlenging van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME), dwingt Marokko tot een versnelde uitvoering van zijn energiebeleid. Het koninkrijk is van plan om 3900 MW aan hernieuwbare energie te installeren tegen 2030 en wil ook het gebruik van aardgas verhogen teneinde de CO₂-uitstoot te verminderen. Dit dankzij het Britse bedrijf Sound Energy, dat van plan is om de Marokkaanse markt van gas te voorzien en eventuele overschotten naar Spanje en Portugal te exporteren.

Lees ook: Gaspijpleiding: Algerije sluit kraan naar Marokko

In eerste instantie is Sound Energy van plan om het Italiaanse bedrijf Italfluid te belasten met de bouw van een kleine fabriek voor vloeibaar aardgas. Daartoe werd reeds een overeenkomst gesloten met Afriquia Gas, een onderneming die 44% van de Marokkaanse markt in handen heeft, om in de komende 24 maanden gas te gaan produceren. In een tweede fase zal Sound Energy een nieuwe pijpleiding in gebruik nemen om de Tendara-bron in de provincie Figuig te verbinden met het GME, aldus El Economista.

Lees ook: Algerijnse gaspijpleiding: Spanje vreest gevolgen voor Marokko

De nieuwe 120 kilometer lange infrastructuur zal naar verwachting een transportcapaciteit hebben van 67.000 m³/u en een diameter hebben van ongeveer een halve meter. De Spaanse bedrijven Enagas en Elecnor zijn sinds 2018 bij dit project betrokken. De Marokkaanse autoriteiten hebben van hun kant reeds de eerste vergunning voor het Britse bedrijf ondertekend, om met de werkzaamheden te kunnen beginnen. Op middellange termijn overweegt Marokko ook de aanleg van een gaspijpleiding tussen Marokko en Nigeria.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team