Zoeken

Stap verder in gaspijpleidingsproject Nigeria-Marokko

22 december 2021 - 21:00 - Economie

©

Marokko en Nigeria werken aan een onshore en offshore gaspijpleidingproject. De twee landen hebben verscheidene financieringsovereenkomsten ondertekend voor de voltooiing van engineering- en ontwerpstudies.

Tijdens een virtuele bijeenkomst op 20 december hebben vice-president Mansur Muhtar van de Islamitische Ontwikkelingsbank, de Marokkaanse minister van Economie en Financiën Nadia Fettah en de directeur-generaal van de Marokkaanse staatsoliemaatschappij Onhym, Amina Benkhadra, financieringsovereenkomsten ondertekend voor de voltooiing van de studie van het Front-End Engineering Design (FEED) voor het Nigeria-Marokko gaspijpleidingproject (NMGP). De studie is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van de gaspijpleiding tussen Marokko en Nigeria, een project dat wordt gesteund door Koning Mohammed VI en President Muhammadu Buhari.

Lees ook: Koning Mohammed VI belt met Nigeriaanse president over gaspijpleiding

Deze stap is bedoeld om de nodige studies voor de gaspijpleiding voor te bereiden en tegen 2023 een definitieve investeringsbeslissing voor dit infrastructuurproject te nemen. Volgens de overeenkomst tussen de Marokkaanse en de Nigeriaanse regeringen zullen beide landen evenredig delen in de kosten van het project, die op 90,1 miljoen dollar worden geschat. De Islamitische Ontwikkelingsbank zal de Marokkaanse bijdrage en een aandeel in de financiering van het project van 15,45 miljoen dollar verstrekken in het kader van de operatie ’Service Ijara’. Voor de Nigeriaanse bijdrage heeft de ontwikkelingsbank een financiering van 29,75 miljoen dollar goedgekeurd, waardoor de bijdrage van de bank wordt verhoogd tot 50% van de totale kosten van de engineering- en ontwerpstudies (FEED) voor de aanleg van de pijpleiding.

Bladna.nl