Zoeken

Marokko: meerdere ministers willen regering verlaten

30 mei 2024 - 14:00 - Marokko

©

Er gaan hardnekkige geruchten over een op handen zijnde kabinetswijziging in Marokko. Terwijl premier Aziz Akhannouch dit nog niet officieel bevestigd heeft, lijken sommige ministers alvast klaar om het schip te verlaten.

Volgens Akhbar Al Magharibia zijn er verschillende ministers die om uiteenlopende redenen ontevreden zijn met hun positie en graag willen vertrekken. De lage salarissen in vergelijking met hun eerdere carrières in de privésector worden als een belangrijke reden genoemd. Daarnaast zouden er ook ministers zijn die zich niet comfortabel voelen met de media-aandacht die hun privéleven krijgt.

Lees ook: Kabinetsherschikking op komst in Marokko

Een van de ministers die mogelijk zal vertrekken is Mohamed Abdeljalil, minister van Transport en Logistiek. Zijn salaris in de privésector was drie keer hoger dan zijn huidige ministersalaris. Leila Benali, minister van Energie Transitie en Duurzame Ontwikkeling, zou eveneens overwegen om te vertrekken. Zij werkte voorheen in de internationale privésector en verdiende ook daar meer dan haar huidige salaris. Ook Nadia Fettah Alaoui, minister van Economie en Financiën, zou mogelijk vertrekken. Zij komt uit de wereld van het ondernemerschap waar ze aanzienlijk meer verdiende dan haar huidige ministersalaris.

Naast de lage salarissen, zouden er ook ministers zijn die zich niet comfortabel voelen met de media-aandacht die hun privéleven krijgt. De Australische media berichtten enkele dagen geleden nog over een mogelijke romance tussen Leila Benali en de Australische miljardair Andrew Forrest.

Abdellatif Ouahbi, minister van Justitie, zou graag terugkeren naar zijn advocatenkantoor. Hij heeft eerder al in het parlement toegegeven dat hij miljoenen euro’s aan inkomsten misloopt door zijn ministerschap.

Lees ook: Marokkaanse minister Leila Benali in koppel met Australische miljardair? (foto)

Niet alle ministers zijn ontevreden met hun positie. Enkele ministers die efficiënt presteren en goed management tonen, zouden niet van plan zijn om te vertrekken. Dit zijn onder meer Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Abdellatif Loudiyi, minister van Defensie, Ahmed Toufiq, minister van Religieuze Zaken, Abdelouafi Laftit, minister van Binnenlandse Zaken en Fouzi Lekjaâ, minister van Begroting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team