Zoeken

Kabinetsherschikking op komst in Marokko

15 mei 2024 - 20:00 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Aziz Akhannouch heeft aangekondigd dat er binnenkort een kabinetsherschikking zal plaatsvinden. Deze herstructurering komt halverwege zijn ambtstermijn en volgt op veranderingen binnen de leiderschapsstructuren van de belangrijkste regeringspartijen.

In een recente persverklaring bevestigde Akhannouch dat er aanpassingen op komst zijn die de nieuwe samenstelling van de regeringspartijen zullen weerspiegelen. Zo heeft de PAM-partij een nieuw driemanschap gekozen voor de leiding, en is Nizar Baraka herkozen als hoofd van de uitvoerende commissie van de Istiqlal-partij. Beide partijen zijn prominente leden van de regeringscoalitie en worden verwacht versterkt te worden in het nieuwe kabinet.

Lees ook: #AkhannouchGetOut: de hashtag die viral gaat op social media

Volgens het magazine Challenge zullen de wijzigingen echter geen grote verschuivingen teweegbrengen binnen het kabinet. Er wordt wel verwacht dat enkele ministers hun post zullen verliezen wegens incompetentie of slechte communicatie. Akhannouch heeft reeds een lijst met kandidaten voor nieuwe ministersposities voorgelegd aan Koning Mohammed VI. Sommige ministeries, die als te belastend worden beschouwd, zullen mogelijk worden opgesplitst of krijgen een lichtere taakverdeling, terwijl andere departementen juist meer verantwoordelijkheden kunnen krijgen.

Lees ook: Koning Mohammed VI en Akhannouch: het telefoongesprek dat alles veranderde

De huidige regering, die sinds de parlementsverkiezingen van september 2021 aan de macht is, werd gevormd door Akhannouch’s partij, de RNI, samen met de PAM en Istiqlal, die respectievelijk de tweede en derde plaats behaalden in de verkiezingen. Het kabinet bestaat uit 24 ministers, waaronder vijf onderministers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team